2018-02-19

Lördagsfråga 502: Ebba

  1. Från Antirock (1978), Ebba Gröns allra första singel.
  2. Ebba eller Æbbe d.y. (för att skilja henne från en tidigare abedissa i Coldingham) är känd för att, när vikingar hotade, skära av sig näsan för att undvika våldtäkt. Det mesta som rör henne är osäkert.
  3. Gustav II Adolf (om han ens var krönt vid den tiden?) och Ebba Brahe, som under en tid i sin ungdom hade, som man säger, en grej.
  4. Låda avsedd att förvara Anna-Greta Leijon i 1977. Kidnappningen planerades av terroristerna i Röda Armé-Fraktionen/Baader-Meinhof och stoppades av polisen. Under aktionen användes kodordet "Ebba grön" (= grip ledaren), vilket året därpå kom att tas upp av ett punkband.
Christian var först att koppla till en Ebba, även om associationer till ett uppmärksammat tävlande i sport inte hade ett dugg med frågan att göra. Totte och Tricky redogjorde för detaljerna.

5 kommentarer:

Anonym sa...

"... är känd för att, när vikingar hotade, skära av sig näsan för att undvika våldtäkt."
Inser att formuleringen inte nödvändigtvis måste tolkas så, men min spontana tolkning blev att detta var något hon var känd för att ha vid flera tillfällen.
Tänkte först att detta vore svårt att göra mer än en gång, men antar att hon kunde ha skurit av en bit i taget, och genom något Zeno-linkande resonemang alltid haft åtminstone en liten bit näsa kvar ifall vikingarna skulle komma tillbaka.

Anonym sa...

Jag tror hon gjorde det en gång när vikingarna just dök upp. Om hon nu gjorde det...

Hexmaster sa...

Skära och skar! Hur formuleringen ska tolkas torde vara uppenbart men missen var så intressant att jag låter den stå kvar.

Tricky sa...

Tokade visst till sig lite med numreringen på den här frågan, 502 ska det ju vara.

Hexmaster sa...

Häpp! Fixat, tack. :-)