2018-02-18

Ännu sämre bokmässa?

Svenska Mässan, koncernen där Bokmässan ingår, har med grund i alkohollagen beslutat att det inte är tillåtet att själv ta med eller hantera alkoholhaltiga drycker i lokalerna. Detta gäller för alla mässor som arrangeras på Svenska Mässan, däribland Bokmässan.
- Svenska Mässan skärper reglerna kring alkoholhantering, Boktugg 16 februari 2018

Noga räknat har förbudet egentligen gällt i åratal. Man har bara inte brytt sig om det. Vilket alla vunnit på.

Den som vistats på bokmässan på torsdagen (första dagen) har, när klockan börjat gå mot stängningsdags kl 18, kunnat notera hur bubbel och boxar, snittar, chips och engångsglas börjat dyka upp lite varstans i montrarna. Och när dörrarna stängts så har bokmässan övergått till ett stort mingel. Där har branschfolk hängt i sina och varandras montrar innan det blivit dags att fortsätta kvällen utanför; som allra längst fram till kl 20 då även utställare städats undan.

Vad jag hört är de senaste årens torsdagsmingel ändå bara en skugga av den tid då även de stora förlagen förlade sina mingel till mässgolvet. Sedan flyttade de in i festvåningar och hyrda lokaler, skaffade gästlistor och blev omedelbart lite tråkigare.

Hädanefter så kommer bokmässan att inte bara stänga för besökare kl 18 på torsdagar, utan att stänga helt. Ifall det till äventyrs kommer att finnas tre-fyra montrar vars utställare är beredda att betala krogpriser för att medelst mässans catering förse besökare med rött, vitt m.m., så skulle det ändå bli årets ödsligaste förfest.

Naturligtvis kommer förfesterna och minglen att finnas kvar. De kommer bara att äga rum på andra ställen än mässgolvet: i festvåningar, hyrda lokaler, hotellsviter eller vad man nu hittar på. Dit kommer de med kontakter att hitta, övriga inte, vilket kommer att göra minglen till lika förutsägbara historier som dagens förlagsmingel.

Efter förra årets avslagna mässa, där nazister inne och ute bidrog till att minska antalet besökare med en fjärdedel, så kunde man tro att bokmässan nu var ute efter revansch. Men ifall de inte ändrar sig (en förmåga de visserligen demonstrerat förr) så lär 2018 års bokmässa att bli ännu tråkigare. Vilket ingen vinner på.

Inga kommentarer: