2018-02-14

Discover Sweden

Då och då dyker det upp konton på Twitter som är något alldeles extra; sådana som ensamma gör det värt besväret att skaffa sig Twitter. En pålitlig sådan som jag redan tipsat hårt om är @Muralgranskaren (jfr bloggposten Muralgranskar-granskning), en annan som dök upp bara häromdagen är @kungorelser med fina udda klipp från gamla tidningar. Och så häromdagen @discoversweden, som ovan.

Är det en drift med storsvensk snudd-på-bindgalen patriotism? Eller en reaktion på hur politiskt lagda plötsligt, av någon outgrundlig anledning, finner det fullkomligt irrelevant om en filmsnutt är tagen på ena eller andra kontinenten? Eller bara ännu ett skojkonto som inte behöver något mer avancerat raison d'être än så? Själv föredrar jag att se det som en drift med alla dessa billiga bot-konton som programmerats att tråla nätet efter lämpliga bild/text-par att twittra ut, som då och då får fel eller tvärfel, och som av någon anledning samlar miljoner följare; oldpicsarchive, History_Pics, HistoryInPix och allt vad de heter bara i historiska genren. Kollegan HoaxEye har skrivit om dem flera gånger, som till exempel här: Re-writing history.

Uppdaterat: Jaha, det var en reklamkampanj av det obskyra slaget, driven av en branschorganisation för turismföretag. Okej.

1 kommentar:

AH sa...

Huruvida det var en reklamkampanj eller ej verkar inte riktigt klarlagt. De som de säger sig företräda förnekar att de står bakom nämnda twitterkonto. Nu kan visserligen förnekandet vara en bluff, men det kan ju också vara så att twitterkontoskaparna helt enkelt ville nämna sina inspirationskällor till att skapa kontot.