2017-04-16

Nordenskiöld letar oaser på Grönland

A. E. Nordenskiöld är för evigt förknippad med Vega (i bakgrunden) och den första färden utmed nordostpassagen. Han hade då kunnat slå fast att det gick att färdas utmed den, men att det inte var särdeles praktiskt, för att uttrycka det mycket milt. Annars hade en märklig idé länge cirkulerat om att polarhavet norr om en viss gräns var isfritt. Vid den här tiden var det få som trodde på den och få torde ha blivit förvånade över Nordenskiölds rapporter.

Det hindrar inte att Nordenskiöld trodde på andra saker som få samtida trodde på.
Professor Nordenskiöld har upptagit den af andra för länge sedan öfvergifna meningen, att den s. k. "Österbygden" på Grönland, der i medeltiden fanns en större norsk koloni, bör sökas på Grönlands östra kust, öster om udden "Farväl". [...] Att söka återfinna spår af denna ödelagda koloni är ett biändamål med den nya expeditionen. Hvad Nordenskiöld egentligen åsyftar är deremot att intränga en längre sträcka – 30 till 40 mil – på Grönlands inlands-is och der söka efter oaser, som möjligen förefinnas, och hvilkas tillvaro styrkes af flere vetenskapliga iakttagelser och rön.
- Wernamo tidning, 17 februari 1883
Under färden utefter Sibiriens kust, der klimatet är långt hårdare än på Grönland, fann [Nordenskiöld] att några ständiga glacierer ej existerade derstädes och började då också tvifla på att Grönlands is är hvad man kallar evig. Det vore nu den tillämnade expeditionens hufvuduppgift att lösa denna fråga.
- Gotlands tidning, 28 april 1883

Nu gick expeditionen bra på så sätt att alla kom lyckligt hem. Men några "oaser" hittade man inte. Inte heller några spår av medeltida kolonier på östkusten, eftersom de alla låg på Grönlands västkust.
Nordenskiölds expedition har lyckligen anländt hem, efter att hafva konstaterat, hvad man kände med temlig säkerhet förut, att intet isfritt inland finnes på Grönland.
- Tidningen Kalmar, 5 oktober 1883

För en besläktad idé om Grönlands fason, se bloggposten Grönland hela vägen.

Inga kommentarer: