2017-04-20

Goferträ

Bygg dig en ark av goferträ
- 1 Mos 6:14

Vad är goferträ? Det är det ingen som vet.

Det finns naturligtvis en rad förslag, som ceder, cypress, något kådrikt träslag, någon försvunnen art eller helt enkelt hyvlat trä, men de är alla mer eller mindre kvalificerade gissningar. För att gofer-forskningen ska komma vidare skulle det krävas åtminstone ett belägg till, där begreppet definieras eller åtminstone används på ett sätt som gör det möjligt att lista ut vad det är. Men för närvarande är faktiskt 1 Mos 6:14 det enda ställe där man sett det hebreiska ordet. Det är ett så kallat hapax legomenon, ett ord som bara har ett enda belägg i ett visst sammanhang; i det här fallet, ett helt språk.

Wikipedia: Gopher wood

3 kommentarer:

Pölsa Dum sa...

Irving Finkel åkte förvisso ark häromåret i en kuphar, men ljudlikheten där är väl bara ett slumpmässigt sammanträffande mellan gammal hebreiska och nutida mesopotamisk arabiska.

Lova sa...

Hmm. Kanske alla goferträd höggs ned vid bygget av arken, så att inga återstod och därmed inte kunde omskrivas mer?

Anonym sa...

På temat Bibeln. I Matts Bergmarks Tistron och tränjon påstår författaren i förbifarten att Bibelns "mjölk och honung" inte nödvändigtvis syftar på dagens honung. Att "honung" på den tiden syftade på allt sött som tex druvmust.

Om någon vill roa sig med att ta reda på mer om det.