2017-04-09

Brynäs blir Gefle

Semifinal för Brynäs och säsongspremiär för Gefle IF. Då drabbades vi av hjärnsläpp när vi ritade vår förstasida av papperstidningen.
Få läsare kan ha undgått att istället för Brynäs i rubriken blev det GIF. Jag ber förbehållslöst om ursäkt över tabben och vill påtala att ingen skugga ska falla över vår sportredaktion här, som inte själva satt rubriken.
Men den mänskliga faktorn en stressig kväll i tidningsredigeringen kan ibland ställa till det.
- Anna Gullberg, chefredaktör och ansvarig utgivare: Pinsam miss om Brynäs av oss på Gefle Dagblad, 3 april 2017

Gävles främsta representant inom fotboll heter Gefle IF. Gävles främsta representant inom den långt viktigare (åtminstone i Gävle) sporten hockey heter, och detta tillhör allmänbildningen, Brynäs. Att lokaltidningen blandar ihop de två namnen ska inte hända; det finns, som man säger, inte på kartan.

Rubriken sattes, som vanligt, inte av de som skrev artikeln. Eric Hilmersson nämner (Världen globaliseras och Brynäs blir Gefle IF, GP 9 april 2017) att den inte ens sätts i Gävle utan långt bort i ... Sundsvall. Av "en stressad nattredaktör" därtill. Vilket inte låter helt övertygande.

Hilmersson tillskriver även chefredaktören ett citat "det kan hända vem som helst och var som helst" som inte står i rättelsen ovan men jag hoppas (...) att det inte är taget ur luften.


(En och annan påminner sig om när Carl Bildt på en hockey-relaterad fråga svarade med (fotbollslaget) Elfsborg. Det gav knappast några minuspoäng för någon som aldrig påstått sig ha minsta intresse för hockey, snarare tvärtom.)

Inga kommentarer: