2016-11-27

638 mordförsök på Castro?

- CIA:s 638 mordförsök, Göteborgs-Posten 27 november 2016

Castro-propaganda i GP? Jomen! På förekommen anledning luftas en av de många propagandamyter som ska glorifiera el Comandante. Man anger åtminstone sin källa, som inte hör till de tyngre.
Antalet attentat, eller planerade sådana, uppskattas i dag till 638 stycken.
- Döda Fidel Castro: CIA låg bakom 638 mordplaner, Illustrerad Vetenskap Historia 6 juli 2015

En annan tidning uppger ett aningen lägre antal. Vi ska snart se varifrån den kommer.
USA:s säkerhetstjänst och kubanska exilgrupper hittade i nästan 50 års tid på hundratals sätt att försöka mörda Fidel Castro. Sammanlagt ska han ha lurat döden 634 gånger.
- Förgiftade cigarrer och giftpiller – Castro lurade döden i 50 år, SvD 27 november 2016

Vi vet att Castro utsattes för flera mer eller mindre genomtänkta och välplanerade mordförsök. Det är självklart att folk här och var planerade fler attentat än man försökte att sätta i verket. Vi kan även vara förvissade om att vi aldrig kommer att få några exakta uppgifter om vare sig det ena eller det andra; definitivt inte så exakta som oavrundade tal som 638 eller 634 indikerar.

Executive Action: 634 Ways to Kill Fidel Castro (2006)

Den noggranna uppgiften kommer från Fabián Escalante, chef för Castros underrättelsetjänst. Det är sannerligen ingen neutral, pålitlig källa, utan rena motsatsen: Han har haft all anledning i världen att göra sig själv till hjälte.

I vilken mån Escalante fått amerikanerna att se löjliga ut genom att tillskriva dem fåniga, långsökta och hopplösa idéer, och i vilken mån amerikanerna själva kommit med fåniga, långsökta och hopplösa idéer, är också svårt att avgöra utan tillgång till uppgifter som är hemliga, odokumenterade eller kanske inte ens finns. Det gör grogrunden för myter och faktoider om mordförsök på Castro ännu bördigare.

När Escalantes bok blev film hade antalet växt obetydligt, från 634 till 638 ways to kill Castro (Wikipedia).

Att de påstådda metoderna för att på ett eller annat sätt oskadliggöra Castro är så fantasifulla gör dem dessutom tacksamma att sprida. Hur spännande är det med ännu ett planerat attentat med sprängladdningar, prickskyttar eller någon annan enkel och någorlunda pålitlig metod? Nej, nu pratar vi förgiftade cigarrer, förgiftade pennor, förgiftade skor (preparatet skulle inte döda Castro men få hans berömda skägg att falla av) och förgiftade näsdukar. Min favorit är den som gick ut på att mätta hans radiostudio med LSD; ännu ett oändligt långt och tråkigt tal till nationen skulle bli klart intressantare med en allt mer påtänd Castro.

Vilka planer som man försökt att iscensätta, vilka som fastnade på planeringsstadiet och vilka som är rena påhitt torde i de flesta fall en vara svårt eller omöjligt att avgöra. Om man inte heter Escalante och jobbar för Castro.

Wikipedia: Assassination attempts on Fidel Castro

1 kommentar:

Anonym sa...

Jag reagerade också på den exakta höga siffran. Tack för bakgrunden.

MVH

Hans