2016-11-23

Göteborgsk spåralogi

Astrologin har utvecklats under tusentals år och är fortfarande värdelös. Kanske det beror på att planeterna är så långt bort? Tänk om man bytte ut dem mot ting som ligger mycket närmare, och som därmed påverkar oss mycket mer? Och som likt planeterna kretsar i åtminstone någorlunda bestämda och regelbundna banor?
I Göteborg har vi ett passande system: Spårvagnar!
- Peter Olausson: Göteborgsk spåralogi, GP 23 november 2016

Jag har redan bloggat om ämnet (Spåralogi), som uppfanns av det finska folkbildargeniet Nils Mustelin (se Flimmer: Astrologi och spåralogi). När redaktören för GP:s avspända avdelning Världens gång (motsvarar Namn & Nytt i DN, för att nämna det mest kända exemplet) ville ha några kåserier där pseudovetenskaper framställs med en humoristisk vinkling låg denna moderna astrologi nära till hands.

3 kommentarer:

Björn Nilsson sa...

Man kan ju studera och dra slutsatser exempelvis av pendeltågen i Storstockholm. De är ju som livet själv: ibland är det full rulle och inga problem längs spåren, ibland är det stillastående och kaos.

Anonym sa...

Tunnelbanan ligger nog närmare till hands...

Björn Nilsson sa...

Ja, tunnelbanan har ju sina säregenheter också. Det är som i verkliga livet: helt plötsligt kommer det in en tjomme och börjar helt oombett misshandla ett dragspel!