2016-07-08

Förvilla i Vi i Villa

Det här var väntat och oväntat på samma gång: Pålitliga (kunde man tro; men mer längre fram) Vi i Villa, Bonniers gratistidning som grundades 1956 och som för närvarande delas ut i över två miljoner exemplar per nummer, gör en spökgrej. Inte har man minsta antydan till skeptiskt anslag heller; här tas vidskepelsen på fullt allvar.
När vi efterlyste hemsökta hus fick vi ett stort gensvar från er läsare, som varit med om allt från krossade lampor till besök av döda släktingar.
- "Hjälp, det spökar i mitt hus", Vi i Villa 27 juni 2016

Som man frågar får man svar ... I brevskörden har tre familjer valts ut som fått berätta om hemsökelser: En TV som slår på sig själv, saker som "försvinner", en svävande halvmeters lucia (!) och blåskimrande soffspöken (!?). Två av familjerna har fått "hjälp" av medialt begåvade (jojo), den tredje lär få förslag i mängd efter det här.

Och så avrundar man med en "expert": Kentagon Holmgren, grundare av den armé av spökjägare jag tog upp i Ghostbusters på svenska. Denne förvillade och förvillande man berättar att de på ett knäck kan ta upp till 800 bilder minsann, "för andarna syns inte med blotta ögat men kan fastna på bild". Det betyder att man efteråt en totalt händelselös kväll/natt (som av hävd är bäst för spökjakt) granskar bilderna, pixel för pixel, och bland skuggor, reflexer och sudd inbillar sig se saker som man upphöjer till besök från andra sidan. Jo, och så är Värmland landets mest hemsökta område. Berättar Kentagon. I en tidning som delas ut i över två miljoner exemplar, gratis.

Inte för att det är första gången Vi i Villa publicerat underligheter. Till exempel skrev man 2002 helt okritiskt om Currylinjer och slagrutor. Man har rentav tagit upp spöken förut, i en dubbelartikel 2013: Kända spökhus (som Borgvattnets prästgård, vars förkusligade "förbättring" jag tog upp i Förbättrat spökhus uthyres) och Kända spökhus (2).

Förhoppningsvis skulle Vi i Villa inte låta vilken tok som helst svamla påhittade icke-råd om radon eller brandsäkerhet, eller ens solpaneler eller utemöblers målning. När det gäller spöken går det dock bra. Den enda förevändning för att publicera sådan smörja jag kan komma på vore att spöken ju inte finns och därmed inte utgör ett egentligt problem. Är det kanske så man resonerat?


Tipstack till Exostor som kommenterade i Ghostbusters-posten.

Inga kommentarer: