2016-07-10

Vetenskapskollen med Emma Frans i SvD

– I sommar granskar du vetenskapssnackisar och påståenden i SvD:s Vetenskapskollen. Varför då?
– Jag anser att granskning av vetenskapliga påståenden behövs mer än någonsin eftersom vi lever i en tid av så kallad ”faktaresistens”. Tack vare internet och sociala medier finns en plattform som gör det möjligt för vem som helst att sprida information. Detta har tyvärr resulterat i att desinformation sprids som en löpeld, ofta genom sociala medier.
- "Desinformation sprids som en löpeld", SvD 9 juli 2016

För några år sedan körde Svenskan Faktakollen, där påståenden i den politiska debatten fick rött, gult eller grönt ljus. Nu drar man igång Vetenskapskollen där diverse spridda påståenden med bäring på vetenskap, i synnerhet den medicinska verkar det som, tas upp och särskådas.

Kollare är Emma Frans, nog mest känd på Twitter som @DrEmmaFrans. Det torde vara hennes humor och vassa formuleringar som gett henne många följare där. Men sådant ska inte lura någon att tro att hon är ännu en leverantör av lättviktiga skämt och inget annat; hon är doktor och forskare på riktigt, skriver på bloggen Emmas selektion om vetenskap och ovetenskap, studier inom framför allt medicin/psykiatri och vad de egentligen betyder, med mera. Så Vetenskapskollen ska följas med intresse.

2 kommentarer:

AH sa...

Ser att du inte är enda som kommer att hålla koll på Emma Frans fortsatta öden i Vetenskapskollen. Även Sassersson kommer att hålla ett vakande öga på denna, enligt hans tycke, lite väl unga person som saknar den erfarenhet som krävs för att axla denna roll:

http://newsvoice.se/2016/07/10/svd-vetenskapskollen-annu-en-onyttig-pekpinne-eller-djarv-kvalitetssakrare/

Även om det på många sätt är tragiskt att läsa hans tankar, så kunde jag inte hjälpa att skratta till några gånger i artikeln och kommentarerna under. Tror dock inte att det var hans tanke att vara komisk. Han verkar på förhand bestämt sig vad något som heter Vetenskapskollen är förpliktigad att ta upp och sedan ifrågasätter han om Emma vågar göra det.

Hexmaster sa...

Att de bara tycks bli yngre och yngre, haha! Nädu, det är han som blir äldre och äldre.

Som vanligt finns det i kommentarsfältet en mängd antydningar eller mer om världens herrar och deras religiösa tillhörighet. Blir allt tydligare vart NV går.

Jag är övertygad om att dr Frans kommer att göra tokarna besvikna.