2016-07-04

Lördagsfråga 419: Odjuret

  1. I sydvästra USA kan man köra på route 491. Den hette tidigare route 666 men fick, av någon anledning, byta nummer.
  2. Ett fragment från "papyrus 115" som den heter. Vad vi ser är ett litet litet stycke ur Johannes uppenbarelse, i den äldsta versionen som hittills hittats. Även den oskolade kan se bokstäverna χιϛ, vilket utläses 616 och som alltså ska vara odjurets berömda ökända tal. Det är ju inte det bekanta χξϛ 666, vilket lett till en viss mängd lärd huvudbry.
  3. Aleister Crowley, känd som "the Beast", var inte bara galnare än de flesta utan även mångsidigare. Även om man lugnt kan avfärda det mesta av hans skildringar som skryt och fantasier så finns det belägg för nog så mycket som man inte hade väntat sig. Som att han 1902 var med om att försöka bestiga berget K2, en expedition som detta fotografi minner om.
  4. Detta var länge (från mitten av 1800-talet) loggan för storkoncernen Procter & Gamble. Folk med livlig fantasi som läst för mycket i bibeln försökte koppla samman den med Upp 12:1: "Och ett stort tecken syntes på himlen, en kvinna klädd i solen och med månen under sina fötter och en krans av tolv stjärnor på sitt huvud." Och så ville man se de tre skäggvirvlarna nere till höger som en spegelvänd version av 6 6 6 ... Logotypen byttes 1985. Church of Satan förnekar (i sin FAQ) att de har några som helst band till P&G.
Jävligt lätt tyckte de flesta som iddes svara. AH var först.

1 kommentar:

AH sa...

Vad gäller odjurets nummer så har jag förstått att den vanliga tolkningen är att siffran syftar på Nero Caesar och beroende på stavning blir det antingen 616 eller 666:

https://en.wikipedia.org/wiki/Number_of_the_Beast

Konstig koppling mellan P&G:s gamla logga och uppenbarelseboken 12:1. Visserligen är det sant att den innehöll tolv stjärnor, men med tanke på att det även fanns en trettonde är den ju inte direkt klockren. Å andra sidan har jag inte allt för stora tankar om de som läser in odjurets nummer lite varstans. Den enda möjliga förklaringen jag kan tänka på är att de tänkte på just numret på versen 12:1 som 12+1=13. Dock så, vad jag kan se, talar ju inte versen direkt om odjuret, så jag får fortfarande inte ihop det.