2016-07-21

Astmacigaretter

Bilden hittades hos Stundars, museum/hantverkarby/kulturcentrum i österbottniska Solf, söder om Vasa.

Astmacigaretter, nog låter det som en minst sagt udda och olämplig kombination? Men sådana rökverk ordinerades länge och väl även av riktiga läkare. De fanns på marknaden förvånansvärt länge; det senaste datumet jag hittar i FASS (där det finns rudimentära uppgifter även om f.d. läkemedel) är de som avregistrerades 1 januari 1975. Då hade de konkurrerats ut grundligt av andra preparat.

Notera det hopsnörda papperet på en Remedia. Innehållet utgörs inte av blad utan av ett pulver. Många märken såldes som cigaretter eller som löst astmapulver, i det senare fallet brände man det i något lämpligt rökelsekar och andades in ångorna.

Cigaretterna kunde men behövde inte innehålla tobak. Jag är osäker på om tobaken räknades som aktiv substans eller hjälpämne. Men ett är säkert: Även tobaksfria cigaretter som Remedia var inte att leka med. För astmacigaretterna innehöll framför allt spikklubba, belladonna och/eller bolmört. Dessa örter har en lång tradition inom läkekonst, redan namnet "bolmört" syftar på sådan användning. De innehåller verkligen ämnen som kan utvidga luftrören eller lösa kramper och har sålunda effekt för astmatikern. Samtidigt är de bland det giftigaste man kan hitta i svensk flora. Och om inte spikklubba var giftigt nog så innehöll astmacigaretterna Astmasan även kvicksilver; de tillverkades i Stockholm och avregistrerades 1969.

Nu är det visserligen så, att de flesta substanser med medicinsk effekt är riskabla eller värre i större mängder; dosen är allt. Att man så småningom övergav astmacigaretterna berodde nog mindre på effekten (som lär ha varit utmärkt) eller riskerna än på en annan faktor som tas upp av överläkare Leif Dernevik i Läkartidningen 42/2000. Själv innehavare av ett paket astmacigaretter (av märket Braun) kunde han uppnå vapenvila även med de envetnaste rökare genom att tända en astmacigarett; de släckte sina cigaretter mot att han släckte sin. För så illa luktade de tydligen.

2 kommentarer:

Kurt sa...

Det låter väl som ett utmärkt sätt att distribuera läkemedel, innan man uppfann inhalator! Tobak var nog inte bra, eftersom nikotin får blodkärl att dra ihop sig.

Hexmaster sa...

Astmaciggen hade *långt* äldre anor än jag anade. Behandlingen beskrivs i Papyrus Ebers, en känd medicinhistorisk text från sisådär 1500 f.Kr.
https://en.wikipedia.org/wiki/Ebers_Papyrus