2016-02-09

Semmelmyten om Adolf Fredrik

Nu är det en sån där dag igen, då en viss faktoid ska luftas. Bilden ovan (utan "MYT") lades ut av självaste Livrustkammaren på deras Facebook-sida. Och de borde verkligen veta bättre.

För att Adolf Fredrik avled på grund av semmelätning är en myt.
Kvällen den 12 februari 1771, fettisdagen, åt konungen hetvägg, som semlans förfader kallades: en bulle värmd i mjölk, men utan grädde (jag är osäker på om mandelmassa användes). Men han serverades dessutom surkål, kött med rovor, hummer, kaviar, böckling och champagne. Matsedeln återges av den samtide Johan Gabriel Oxenstierna, som menade att dödsfallet (slaganfall?) berodde på "indigestion" av det hela; "Det är ej att omkomma på det mest lysande sätt, utan att dö en prostdöd."
- Faktoider.nu: Adolf Fredrik och semlorna

Att Adolf Fredrik kommit att förknippas med semlor har en förklaring. När en kung dör plötsligt så börjar folk att, så att säga, fundera. I detta fallet kunde man tidigt ge dödsfallet en naturlig förklaring utan att blanda in gifter och slikt: Kungen föråt sig. Som belägg bifogade man menyn. Och av den långa listan så har, av någon anledning, just semlorna utkristalliserats och fastnat i det allmänna medvetandet: "Det var dem han dog av!"

Där de lär finnas kvar länge än ... Även utan folk som borde veta bättre men inte gör det, och som dessutom ser till att sprida sina villfarelser.

Vad kungen dog av? Slaganfall, förmodligen. Den som är lagd åt det medicinska/medicinhistoriska, eller bara nyfiken på hur man skrev obduktionsprotokoll för ett kvarts millennium sedan, kan konsultera texten Berättelse om Högstsalige Kongl. Maj:ts Konung Adolph Friedrichs Sista Siukdom och Död, Samt Thet Kongeliga Likets Öpning och Balsamering från 1771 som är en av de finaste texter jag vet.

7 kommentarer:

Patrik Lindenfors sa...

Nu tycker jag du går över ån efter grädden. Där finns en korrelation (semlor & död) och en bra grundstory: att kungen åt för mycket. Ingen tror att han "dog av semlorna", bara att det är en bra symbolrätt att klämma till med.

Anonym sa...

Hur kan man kontakta dig? Har du en mejl?

Hexmaster sa...

Patrik: Påståendet att han föråt sig på semlor (som i vissa versioner blivit jättemånga) är spritt, långt mer än den övriga menyn.
Anonym: Pröva med peter@hexmaster.com.

Patrik Lindenfors sa...

Det spelar väl ingen roll, han åt ju de facto semlor. Sen dog han. Det är ingen faktoid.

AndersH sa...

Jag tycker nog att det mest anmärkningsvärda är den språkliga logiken i postern. "Det som inte dödar härdar. Utom semlor, de dödar". Det som inte tillhör A tillhör B. Utom a, som tillhör A.

KoteGaeshi sa...

Det är ett skämt.

Hexmaster sa...

Att Adolf Fredrik skulle ha dött av en (eller 14?) semlor är inte mer skämt än att det står eller stått på Wikipedia och tidningar, berättats om i otaliga tv- och radioprogram med mera. Det är en klassisk faktoid.