2014-06-06

Dagen D

De faktoider som förekommer om D-dagen och invasionen i Normandie är inte så mycket rena osanningar som mer eller mindre vaga missuppfattningar, saker som folk "fått för sig". Det gör dem svårare att nagla fast och avfärda. Här är några exempel på oomtvistliga fakta som kanske förvånar en och annan.

Invasionen i Normandie den 6 juni 1944 var inte den första allierade invasionen av Europa. Bortsett från den annalkande Röda armén så hade de allierade påbörjat invasionen av Sicilien den 10 juli 1943 och därefter Italiens tåspets den 3 september 1943. Den 6 juni 1944 hade man just erövrat Rom.

Normandie var en viktig krigsskådeplats men inte den avgörande. Fyra av fem tyska soldater som stupade gjorde det på östfronten. Det var framför allt där kriget avgjordes.

Ett exempel: Förlusterna på stränderna den 6 juni utgjorde sammanlagt omkring 20 000, mycket ungefärligt, båda sidorna inräknade. Var det ett exceptionellt blodbad? Tja; men det motsvarade en ordinär dag vid Stalingrad, ett slag som pågick i fem månader.

Invasionen har kommit att uppfattas som en i huvudsak amerikansk angelägenhet. Oavsett det intryck man kan få av filmer, Band of Brothers etc så var de brittiska soldaterna, fartygen och flygplanen betydligt fler än de amerikanska.

Operation "Overlord" utgjorde hela slaget om Normandie. Landstigningen den 6 juni kallades "Neptune".

Inga kommentarer: