2014-06-02

Lördagsfråga: (Operation) Neptunus


  1. Tjeckoslovakien 1964: Lådor med en mängd uppgifter om nazist-kollaboratörer hittas i en sjö. I själva verket var syftet att peka ut västerländska agenter i östeuropa. Lådorna hade inte legat i sjön i tjugo år utan några veckor. Det hela avslöjdes några år senare av en avhoppad agent. Övningen hade kallats operation Neptunus.
  2. Kung Neptun var en stadig galt som under andra världskriget drog in miljoner åt det amerikanska försvaret. Han förevisades med krona och mantel, och olika styckdelar styckdelar (eller rentav hans grymtningar) auktionerades ut. Alla visste att det inte var något bokstavligt köpande utan att pengarna skulle gå till krigsmakten. Neptun överlevde varje auktion och kunde, likt en modern Särimner, bjudas ut dag efter dag.
  3. Milles Poseidon, Göteborgs signaturfigur, började som Neptunus. Hur och varför han blev grekisk förtäljer inte historien, bara att.
  4. Det ingripande som blev slutet på Osama, här i den berömda Bert-bilden, kallades operation Neptune Spear.
Fyra Neptunus, två rentav som operationer. Det visste Ole Bull utan vidare.

Av de som inte satte frågan torde många ändå känna till historiens mest berömda operation Neptunus. Eftersom det snart är jämnt 70 år sedan landstigningen kan man tänka sig att den kolorerade historiepressen fylls av Normandie-material, Utah Beach och allt det där -- som vanligt, alltså; det mest spännande ska bli att se hur de bär sig åt för att markera en händelse som de skildrat stup i kvarten i åratal.

Inga kommentarer: