2014-06-24

Mars stor som månen?

Denna virala klassiker har dykt upp då och då sedan 2003. Så man kan utgå ifrån att den kommer att finnas kvar ett tag till...

Just 2003 var ett lite speciellt år för Mars-forskningen: Planeten befann sig närmare jorden än på mycket länge, hela 60 000 år enligt uppgift. Det duger som anledning att fira, åtminstone för astronomer som är i desperat behov av något att fira, men saknar i övrigt betydelse.

En tid innan cirkulerade ett mail -- det var så virala grejor spreds före sociala medier -- som bland en del annan korrekt information innehöll följande korrekta uppgift:

"At a modest 75-power magnification Mars will look as large as the full moon to the naked eye."

I just denna rad lär mailet, i citerat skick, ha haft en olycklig radbrytning:

"At a modest 75-power magnification
Mars will look as large as the full moon to the naked eye."

Slarvläst får man intrycket att Mars kommer att se lika stor ut som månen. Den uppgiften hade just den "virulens" som en viral hit kräver. Att den är fullkomligt orimlig spelade tydligen mindre roll; eller snarare var den tydligen inte för orimlig för att folk skulle tro på den. Hur det nu går till.

Wikipedia: Mars hoax

Inte för att folk inte trott på liknande saker förr. På 1950-talet väckte förvillaren Immanuel Velikovskij stor uppmärksamhet med sin Worlds in Collision, vari han bland mycket annat beskriver planetär biljard som sätter Mars-händelsen ovan i skuggan fullständigt. Kanske Mars-ryktet i själva verket är en sorts minne av Velikovskij..?

Inga kommentarer: