2013-07-14

Woo-woo-parken


Ett nöjesfält med von Däniken som tema. Låter inte det som en briljant idé?

Temat är utställningar och shower om märkliga företeelser och Erich von Dänikens än märkligare förklaringar till dem. Från huvudbyggnaden i mitten kommer man till avdelningar med olika inriktningar.

Vimana beskriver jag närmare i bloggposten Krishna i ett tefat. De är sagofarkoster som folk som von Däniken fått för sig varit på riktigt: "De gamla indiernas rymdfärjor."

Orient är Den Stora Pyramiden och dess påstådda mysterier.

Maya beskriver Mayaindianerna och deras fantastiska kalender. Ifall någon minns den.

MegaStones går ut på att megalit-monument som Stonehenge, "översteprästernas tidsmaskin?", uppförts av utomjordingar eller medelst utomjordisk teknik.

Contact beskriver så kallade cargo cults. De mest kända fallen är infödingar i Stilla havet som gav en sorts gudastatus åt amerikaner och/eller japaner på tillfälligt besök under kriget, och som när dessa drog vidare försökte få dem att komma tillbaka genom att härma deras ceremonier, bygga flygplan av trägrenar och så vidare. Byt ut infödingarna mot mänskligheten och militärerna mot utomjordingar så har ni poängen: våra religioner är följden av utomjordiska besök.

Nazca är den peruanska öknen med jättelika "teckningar", vars streck von Däniken associerat med landningsbanor. I denna utställning beskrivs alltså öknen som full med flygfält för flygande tefat.

Challenge handlar om verklig rymdforskning, måhända med en viss vinkling: "Är vi ensamma i universum?"

Pseudoparken har en signaturmelodi, skriven av von D

Dessutom finns här några andra attraktioner: Färd med flyg respektive ubåt (sitta inuti modell och titta ut på dataanimerad film), guldvaskning, livs levande lamadjur och kameler, en utställning av meteoriter och en reklamfilm för Berner Oberland i Schweiz där vi befinner oss. Och så kan man givetvis köpa von Dänikens böcker, filmer och relaterade pryttlar.

Denna uppräkning har jag satt ihop från bl.a. de länkade Wikipedia-artiklarna. Det är inte helt lätt att föreställa sig hur en dag på Dänikens woo-woo-park kan te sig, vilka andelar nöje, kitsch, knäppa idéer och storhetsvansinne. Men parken som öppnade 2003 stängde redan 2006. Anledningen verkar inte ha varit allmänt utbrett förnuft så mycket som amatörmässig ledning. Till exempel så verkar utställningarna ha varit desamma år efter år.

Already now, negotiations have commenced to design and built similar parks in North America, Thailand, Singapore and the United Arab Emirates.

- När det begav sig; från den numera insomnade sidan www.evdaniken.com

Å andra sidan finns själva parken kvar, nu som "jungfruparken". Hur mycket av EvD:s ande som fortfarande vilar över den verkar oklart. Mycket av interiör och shower förefaller intakta.


Wikipedia (eng.): Jungfrau Park
Wikipedia (ty.): Jungfraupark
www.jungfraupark.ch

Inga kommentarer: