2013-07-08

Lördagsfråga 268: Finska nobelpris

  1. Marti Ahtisaari, f.d. president m.m. Nobels fredspris 2008 för medling lite varstans.
  2. Falkögda anar kanske förkortningen AIV. Kannan användes för att hälla AIV-syra, en blandning av saltsyra och svavelsyra, på foder för att få ensilage. AIV står för Artturi Ilmari Virtanen som belönades för denna metod med 1945 års kemipris.
  3. Ett öga fick här representera den annars svårillustrerade Ragnar Granit, som nämligen fick 1967 års medicinpris för upptäckter om synens kemi.
  4. Någon jag inte minns vem det är drar lekfullt i Frans Eemil Sillanpääs skägg. När han fick sitt litteraturpris 1939 hade vinterkriget pågått någon vecka, och utdelningen uppfattades (och uppfattas) som ett politiskt finger mot Sovjet. Då glömmer man att akademien hade bestämt sig för Sillanpää flera månader tidigare.
Dessa är inte bara nobelpristagare från Finland, utan samtliga nobelpristagare från Finland. (Sverige har 31. Som det kan bli.) Det insåg Ole Bull på jag vet inte hur snabbt.

1 kommentar:

Anonym sa...

man får väl inga Nobelpris för att man tillhör ett visst land, här gäller det att göra sig förtjänt av ett pris, inget annat!
känner ni er förfördelade i Finland?
Synd!