2013-07-28

Islams Godot

De flesta muslimer är sunnimuslimer, näst flest shiamuslimer. (Ungefärliga siffror är vad man får nöja sig med i sammanhanget.) De flesta shiamuslimer är så kallade tolvshiiter. Det är alltså ingen liten obskyr sekt som ska beskrivas här.

Namnet kommer från en av de centrala teserna, om de tolv imamerna. Sedan Muhammed dött är imamen Guds representant på jorden. Han är ingen profet men väl ofelbar (ifall konceptet känns igen). Den förste imamen var Muhammeds kusin Ali, och sedan följer de en efter en, med viktiga gärningar, dödsår och annat utsatt; fram till den tolfte.

För den tolfte, nuvarande och siste imamen, Muhammad al-Mahdi al-Muntazar, född ca 869 e.Kr., dog aldrig. Vid fem års ålder dog hans far, varvid imam-värdigheten gick i arv. Vad som sedan hände finns det olika berättelser om men poängen är att barnet inte dog eller så utan försvann. Och än idag, just i detta nu, lever al-Mahdi fortfarande i det fördolda, enligt de som känner till saken. Vid tidernas slut kommer han att komma tillbaka tillsammans med Jesus (som ju är nog så helig även inom islam) och ställa saker och ting till rätta.

Som sagt: Det är ingen liten obskyr sekt som håller detta för sant utan åtskilliga miljoner muslimer.


Mosken Jamkaran utanför Qom, Iran. I trakten utpekad som platsen där Mahdin ska dyka upp. En av sponsorerna är presidenten, Mahmoud Ahmadinejad.

Den som väntar på en mahdi behöver dock inte vänta länge. Det dyker ideligen upp personer som säger sig vara högst densamme. Eftersom påståendet är kriminellt så sitter det just nu 3000 Mahdi-pretendenter i fängelse bara i Iran. Det vore intressant att få reda på dels hur polisen testar deras påståenden, dels om det finns några rutiner för den dag som den äkte framträder.The Economist: You're a fake, 27 april 2013

Inga kommentarer: