2012-09-13

Teknikens under: Datorn

Teknikens under gick ut på att beskriva olika tekniska framsteg och visioner i serieform, en helsida per ämne. Den började i mitten av 1970-talet. Skrev gjorde Anders Palm och Lasse Lidén (den senare slutade efter några år), ritade gjorde Sune Envall. Årets samlade TU gavs ut som album av Semic.

Jag vet inte hur länge de höll på. Många av "artiklarna" har etsat sig in i minnet. Åtskilliga är värda att återge så här 30-35 år senare, av olika skäl.

Var ska vi börja? I TU #1 (1976) beskrevs de omtalade datamaskinerna...


Datorn är ointelligent - men räknar miljoner gånger snabbare än du!
 
Datamaskinen som nåt slags konstgjord hjärna är en myt. Den är i stället en otroligt snabb och komplicerad elektronisk räknemaskin, utan egen tankeförmåga.

De flesta datorer kan bara ta emot tal som innehåller nollor och ettor! Så dataoperatören måste omvandla alla siffror till "dataspråket". 5 skrivs t ex 101. Hål i hålkort = 1, inget hål = 0.

Genom att tejpa igen hål kan man "ändra belopp" på hålkortsräkning. Men datorns kontrollsystem avslöjar bluffen! Datorn är driftsäker - "fel på datamaskin" är till 99 % felprogrammering...

Snabbaste datorerna matas med plastband med magnetiserbart skikt, istället för hålkort eller hålremsa. Magnetiserad fläck = 1, avsaknad av magnetisering = 0. Folkbokförings- och skatteuppgifter för 50 000 personer ryms på en rulle!

På en timme gör datorn kalkyler som skulle ta en miljon år med papper och penna! För 10 år sedan fanns bara ca 1000 datorer i hela världen, idag är de ca 100 000! I framtiden kommer kanske varje hem att ha sin egen datamaskin!

2 kommentarer:

Lena Synnerholm sa...

Datorer kunde definitivt inte översätta språk då. Inte ens idag går det särskilt bra, i dom allra flesta fall.

Anonym sa...

Jag har fortfarande kvar det där albumet. Rätt intressant att titta i fortfarande, speciellt sidan som behandlar det som idag kallas för drönare, och hur de skulle kunna komma att påverka privatlivets helgd...