2012-09-21

Ig Nobel-priset

Nobelpris till svenskar ser vi ibland, som ifjol, men inte ofta. Än mer sällsynta är faktiskt Ig Nobelpris till svenskar. Senast var 2004 då forskning om sillpruttar fick biologipriset.

Men nu är det dags igen:

CHEMISTRY PRIZE: Johan Pettersson [SWEDEN and RWANDA]. for solving the puzzle of why, in certain houses in the town of Anderslöv, Sweden, people's hair turned green.

The 2012 Ig Nobel Prize Winners

Att det inte är fy skam lade jag ut texten om häromåret, i Det IgNobla priset: Det kanske setts som spex och löje, men med undantag för en del genuint vrickade bidrag så är det mer intressanta roligheter än knäppa roligheter.

De grönhårade skåningarna visade sig vara intressanta. Grönt hår beror, som många av er vet, på koppar. Eftersom höga kopparhalter inte är så värst nyttigt så är det värt att bekymra sig för utöver det rent kosmetiska. När man mätte kopparhalterna i Anderslöv så visade de sig dock vara normala. Underligt? Men vid närmare undersökningar mätte man antingen i äldre hus eller med friskt vatten; när man mätte i nyare hus med varmvatten som fått stå i ledningarna så fick man betydligt högre halter.

Mysteriet med det gröna vattnet löst, Skånskan 16 december 2011

Inga kommentarer: