2012-09-14

Jan Pilotti och andligheten

"Vi är inte mänskliga varelser med andliga upplevelser – vi är andliga varelser med mänskliga upplevelser"
Föredrag & Seminarium - Dr Jan Pilotti guidar oss i En ny syn på medvetandet - utifrån en utvidgning av Einstein's  teori och studier av nära döden upplevelser.
- Utterdahls Hälso Källa [sic], Hypnoanalytiker & Existensterapeut, Kropp, Själ & Ande [död länk]

Jan Pilotti har en fil. kand. i matematik och teoretisk fysik. Han är även legitimerad läkare och ungdomspsykiater, enligt den egna hemsidan som jag inte tvivlar på, åtminstone beträffande just den detaljen.

Han är uppenbarligen mycket intelligent. Han är uppenbarligen även lättlurad. Hur ska man annars förklara att han tog med sig en patient på barn- och ungdomspsykiatriska kliniken på Universitetssjukhuset i Örebro till ett "medium"?

Den 17-åriga flickan hade en dödslängtan sedan hon förlorat sin storasyster i en bilolycka. Familjen hade tidigare träffat flera medium. Nu ville de få träffa mediumet Terry Ewans i Fanthyttan, känd från tv-programmet ”Det okända”.

- Jag är en erfaren traumaterapeut och jag hade provat allt. Jag tänkte att kanske skulle det kunna hjälpa flickan att få träffa Terry Ewans, förklarar Jan Pilotti sitt handlande.
- Psykiatriker tog med flicka till mediumet Terry Ewans, Nerikes Allehanda 13 september 2012

Terry Evans har jag tidigare berört i bloggposten Galningar #12: Terry Evans Vänner. Den avhandlade, som rubriken indikerar, främst hans tokiga fans. Jo, för visst kan man vara galen för det man är klok.

Mer ur NA:
Anita Ivarsson, chef på barn- och ungdomspsykiatriska kliniken, skriver i anmälan att detta var bara ett exempel av flera på läkarens "gränslösa agerande" under det senaste året, men detta var första gången som en patient blev inblandad.
- Detta är ärekränkning, kommenterar Jan Pilotti.
I så fall finns det ingen som kränker Pilottis ev. ära som Pilotti själv. Snabba googlingar visar att han sysslat med föredrag om nära döden, Einstein och liknande (i den typiskt förvirrade mix som naiva enbart förknippar med klena intellekt), han har översatt en bok med den beskrivande svenska titeln Kontakt med andra sidan: banbrytande vetenskapliga experiment om en fortsatt existens efter döden av Gary Schwartz, och han har som sagt en hemsida www.drpilotti.info med ytterligare underligheter om Einstein och "dimensioner", en del ting som skulle kunna vara betydelselösa i sig men som i sammanhanget är mer talande (som sidan om vedic art)...

Jo, och så står Jan Pilotti med bland de som skrev under Humanismens värdegrund, ett dokument hos den besynnerliga föreningen Humanism & Kunskap (det rör sig varken om det ena eller det andra). Hans namn står rakt under en annan undertecknare: Terry Evans.

Bland de namnen återfinns en rad mer eller mindre kända skojare, förvillare och förvillade, som Lars Bern (Stockholmsinitiativet), Camilla Persson ("medium"), Robert Hahn (i övrigt duktig läkare som tror på andeprat och försvarar homeopati), Sara Duppils (religionsvetare som s.a.s. tar sitt vetande på allvar), Sanna Ehdin (new age), Zarah Öberg (mytoman och kvackare), Torbjörn Sassersson (JFGI) och Börje Peratt (en av Terry Evans ilskna vänner). Och nu Jan Pilotti.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Undrar vad TE sa till flickstackaren? Förhoppningsvis att hon hade en viktig uppgift att fylla längre fram i livet eller liknande - men man kan inte vara säker.

Annica S

Anonym sa...

Oj vilken överraskning att han var kompis med dom andra stollarna i H&K

Anonym sa...

jag kan verkligen fråga mej vilka som dom största galningarna..som bara kan tro sej veta vad som ligger bakom detta handlande....dessa uttalande skulle jag kunna förstå om vi levde på 1800 talet...men men jag är väl kanskae lika galen jag///mamman till flickan.....