2012-09-04

Radioaktivt vatten från Örnsköldsvik

Bild: Örnsköldsviks museum och konsthall

Det svenska rekordet [i radioaktivitet] förefaller att innehas av källan i Västersel utanför Örnsköldsvik. Där uppstod en sorts radiumrush i mitten av 1920-talet, sedan man funnit att vattnet var på hela 5 500 Bq/l. Enligt reklamen var det "Europas starkaste radioaktiva bords- och hälsovatten". I verkligheten var det visserligen högt men överträffades av flera, rekordet innehades av det sachsiska Oberschlema som med sina 75 kBq/l rentav låg i nivå med AMA:s riktlinje. Västerselsvattnet såldes en tid för goda priser, men kurortsanläggningen som uppfördes var mer anpassad efter lokalbefolkningens uppfattningar om sådana än de tilltänkta kundernas förväntningar. Tio år senare var det historia, liksom det vatten som tappades i Kåtila, Älvdalen. Andra hälsokällor som en tid salufördes som radioaktivt gör det inte längre, hit hör kända namn som Porla, Medevi och Ronneby. Redan vid 30-talet var radiumkurerna till vardags mestadels ett avslutat kapitel – av goda skäl.

- Blindspår (Leopard 2012)

Bakgrundsinformation om "AMA:s riktlinje" m.m. finns i bloggposten Radium och skönhet. Det var den bloggposten som så småningom blev kapitlet med samma namn i min senase bok. Kom att tänka på stycket om det radioaktiva bords- och hälsovattnet från Västersel när Frälsningsarmén i Örnsköldsvik lanserade "välsignat vatten". Även om sådant ger ännu större utslag på bullshit-o-metern än radioaktivt vatten (i det senare fallet är det åtminstone inte vanligt vatten) så är det å andra sidan betydligt hälsosammare.

Å tredje sidan har Gudsvattnet inte alls, som påståtts, sålt bättre än självaste Ramlösa i Ö-vik under sommaren 2012. Det skulle möjligen vara i den enda affär där det såldes alls, men inte i hela staden. Religiöst kram som marknadsförs med osanningar - har man hört på maken?

Lanserade välsignat vatten, Allehanda.se 3 september 2012

Inga kommentarer: