2012-05-13

Visa p*ttarna!

Eftersom ni väl ändå inte är på jobbet idag så...


As long as men are allowed to be topless in public, women should have the same constitutional right.
GoTopless.org kämpar för kvinnors rätt att gå barbröstade. De arrangerar protestmarscher, har en sida på Facebook www.facebook.com/gotopless där de postar uppmuntrande bilder (häromveckan ska den ha blivit fryst i 24 timmar p.g.a. ocensurerad bröstvårta), och så vidare.

Programförklaringen ovan formulerades av deras grundare och ledare: Raël. Vet ni vem det är?

Claude Vorilhon är en fransman, i skrivande stund på 65 år. Enligt uppgift blev han uppsökt av utomjordingar 1973. De gav honom ett budskap som de bad honom att sprida till alla människor. Han bytte namn till Raël och satte igång. Detaljer kan ni läsa på Wikipedia: Raëlism.

Raël är alltså en tokig guru som bildat en sekt. Raelianerna är "typisk" på flera sätt (även om ordet känns märkligt för något så mångfasetterat som sekter). När man i Simpsons gjorde en parodi-sekt, The Movementarians, så var raëlianerna en av förlagorna.

Och denna organisation har bildat en fasad-rörelse som predikar topplöshet för alla... PR-tänket måste ges högt betyg: Några kvinnliga raëlianer får ställa upp för den goda saken, och i gengäld får rörelsen massor av uppmärksamhet, likes på Facebook och Youtube och allt vad det är.

Själva poängen - på gotopless.org

Just denna approach kanske inte är i scientologernas stil. De är å andra sidan märkvärdigt duktiga på att förvirra folk med fasader som Narconon, Criminon, KMR, Drogfritt.nu, Riksorganisationen för ett drogfritt Sverige och allt vad de heter.

7 kommentarer:

Anonym sa...

Fasader, fasadnamn och fasadmål är väl inget nytt. Jag tänker på anti-fascistisk auktion som norpat ett namn ett syfte från 1930-talet för att dölja det faktum att de egentligen mest är etablissemangshatare, marknadsekonomimotståndare, socialister och anarkister.

Sensemaker

Anonym sa...

För övrigt synes mig kampanjen, även om den var allvarligt menad och inte någon fasad bakom vilken raelianerna rekyrterar, synnerligen dubiös. Det måste finnas en miljon orättvisor mot kvinnor som är bra mycket viktigare än denna. Människors förmåga, energi och tid att engagera sig i samhällsfrågor är en begränsad resurs som inte skall slösas bort på rena symbolfrågor.

Sensemaker

Lena Synnerholm sa...

Har ni tänkt på att "p*ttarna", också kan läsas som "pittarna"?

Anonym sa...

Nej. Jag antar att man kan läsa det som visa puttarna också. Fast det gör man ju också. Jag antar att det är den spännande delen av golfsporten och det är därför mest puttarna som visas när sporten visas i TV.

Sensemaker

Lena Synnerholm sa...

Alternativt skulle det kunna stå "visa pyttarna". Framstår det överhuvudtaget som vettigt, för någon som läser det här?

Webster sa...

Vi som mekar i elektronik läser det såklart som "visa pottarna". Som i trimpotentiometrar, alltså. Kunde bli en juste T-shirt.

Anonym sa...

Pytt kan ju betyda småsak, obetydlighet eller ibland användas om småbarn. Pottar hade jag ingen aning om vad det var.

Sensemaker