2012-05-06

Kobra förvillar


I ett program som egentligen handlar om något helt annat (den svenska tanten) gör man i det mestadels förträffliga programmet Kobra jämförelser mellan biologiska och politiska idéer. Och då blir det så här galet. Med början vid 05.45:

Anarkismens grundare Piotr Kropotkin var också naturvetare och zoolog. Han formulerade en evolutionsteori som gick tvärt emot Charles Darwins, om det naturliga urvalet och att den starkaste vinner. Kropotkin ansåg istället att det var samhällen som tog hand om varandra som överlevde, att det var omsorg och omtanke som fick varelser att blomma.

Kropotkin skulle ha älskat den svenska tanten. Kanske tillskrivit henne Sveriges alla framgångar. Men det var Darwins teori som segrade. Den passade bra med industrialismens framfart och låg som hand i hanske med kapitalismen. Att tanten som omsorgsfull och god nu fått ett uppsving kanske beror på finanskrisen, och att kapitalismens svajiga baksida dagligen exponeras.

Vi vill inte ha mer Darwin, mer roffa åt sig, mer slit och släng. Vi vill ha tanter, snälla gedigna tanter, som bakar och sköter om oss, trots att vi inte alltid sköter om dem.

- SVT 1, Kobra, Tanten är den nya gubben!, 2 maj 2012 (tillgänglig t.o.m. 30 juni)

Hur många fel hittar ni?

Nu var som sagt evolutionen inte vad programmet egentligen handlade om. (Vilket var lika bra.) Men om man nu ska ta upp ett ämne, så vill det till att man har någorlunda koll på det. Vilket inte är fallet här.

Fyll gärna på i kommentarerna... Ska jag ta en enda grej så får det bli att Darwins teori inte skulle ha segrat på grund av sitt vetenskapliga värde utan på grund av sitt förmenta politiska värde. Om förväxling mellan darwinism och s.k. socialdarwinism är ett vanligt fel som många gör, så är idén om vetenskapen som en av kapitalisterna riggad match betydligt ovanligare och långt mer allvarlig. Om man tror på det, så kan man tro ungefär vad som helst.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Det kanske mest groteska är att man framställer vetenskapliga teorier som något som man kan välja efter behag eller för att passa tidens anda likt en musikstil eller ett mode.

Den massiva okunnigheten imponerar i allt sitt groteskeri. En målad vilde som tror att vetenskapsmannen är en ny typ av trollkarl skulle haft en mer korrekt uppfattning om hur vetenskapliga teorier fungerar än Kobra presenterar här.

Sensemaker

Martin sa...

Jag irriterar mig mest på att skribenten uppenbarligen inte begriper att altruism och omtanke är något som ingår i, och förklaras av, evolutionsteorin - inte något som motsäger den.

Lena Synnerholm sa...

Jag orkade faktiskt inte hålla räkningen, på alla faktafel. Det du skrivit efter det, är betydligt intressantare:

”Om förväxling mellan darwinism och s.k. socialdarwinism är ett vanligt fel som många gör, så är idén om vetenskapen som en av kapitalisterna riggad match betydligt ovanligare och långt mer allvarlig”

Personer med den senare uppfattningen, framstår för mej som gravt irrationella. Anta att objektivitet och vetenskap, bara är kapitalismens manipulation av folk. Hur kan man då veta att det är kapitalisterna, som manipulerar folk? Dom få som hävdar det gör det nog, för att dom själva vill att det ska vara så. För övrigt tror jag dom söker något dom saknar, på ställen där dom inte kan hitta det. Fast det fattar dom förstås inte själva.