2012-05-17

The War on Error


 • Einstein blev aldrig underkänd i matte.
 • Homosexualitet är inte onaturlig utan finns överallt i naturen.
 • Vi använder det mesta av våra hjärnor, inte bara 10 %.
 • Corioliseffekten påverkar inte virvlarna i en toalettspolning.
 • Medicinsk marijuana och olaglig marijuana är identiska.
 • Tungan har inte specifika smakzoner.
 • Över 60 % av "återanvända" plastflaskor återanvänds inte utan hamnar på tippen.
 • Tjurar har dikromatiskt färgseende [läs mer] och rött irriterar dem inte särskilt; det är skynkets rörelser som fångar deras uppmärksamhet.
 • Den kinesiska muren syns inte från månen.
 • Den röda vätskan i kött är inte blod utan vatten och myoglobin.
 • Gamla kulturer visste att jorden är rund flera sekler före Columbus.
 • I Gamla testamentet definieras den förbjudna frukten inte som ett äpple.
 • Evolutionen säger inte att människor utvecklades från schimpanser. Arterna har en gemensam förfader från vilken vi utvecklades för ca 7 miljoner år sedan.
 • Evolutionen hävdar inte att den ena eller andra arten är överlägsen, bara att arterna förändras, vilket ingen kan förneka.
 • Morse uppfann inte telegrafen.
 • Edison uppfann inte glödlampan eller filmprojektorn.
 • Ford uppfann varken bilen eller det löpande bandet.
 • Marconi uppfann inte radion.
 • Watt uppfann inte ångmaskinen.
 • Al Gore uppfann inte internet och har aldrig påstått att han gjort det.
 • Upphovsrätten skapades inte för att skydda författare utan för att motverka monopol.
 • Saddam Hussein var en av Usama bin Ladens fiender, och hade ingenting att göra med 9/11.
12 kommentarer:

Magnus sa...

"Upphovsrätten skapades inte för att skydda författare utan för att motverka monopol" väl?

Hexmaster sa...

Freudiansk felläsning? Du har rätt.

Om det är sant är en annan sak. Och känsligare även i dessa dagar.

Lena Synnerholm sa...

Ursäkta, men på svenska är 9/11 datumet, för Belinmurens fall. Det är INTE samma datum, som World Trade Center förstördes. Fast jag antar att det bara är en översättningsmiss.

Texten verkar ha skrivits och sammanställts, av amerikanska skeptiker. (Varför skulle dom annars ta med faktoiden, att Henry Ford uppfann bilen?) Är det någon som kan kolla, hur det är med plastflaskor i Sverige? Det är tyvärr en vanlig missuppfattning i Sverige, att saker som samlas in för att återvinnas, inte alls återvinns. Istället ska dom eldas upp, alternativt blandas på tippen. Sanningen är att den gamla sortens soptippar, inte längre finns i Sverige. Jag syftar då på platser, där allt blandas i en enda hög. Det har hänt enstaka gånger, att saker som skulle ha återvunnits bränts. Det har då uppmärksammats i medierna, vilket misstagits för ett normaltillstånd. Vilket det alltså inte är.

Hexmaster sa...

Plastflaskors återvinning är intressant. Vad tror du om att ta reda på något själv istället för att kommendera andra?

Vad formen 9/11 beträffar får du jobba hårt för att hitta någon som bryr sig.

Lena Synnerholm sa...

Om nu upphovsrätten verligen skapades, för att motverka monopol. Hur kommer det sej då att den på senare år, närmast har fått motsatt effekt?

Alatius sa...

I Hexmasters svenska översättning (liksom i originalet) används inte "9/11" som ett datum, utan som ett substantiv som betecknar den speciella händelse som inträffade 11/9 2001. Man kan inte på samma sätt använda "11/9" för att syfta på händelsen i fråga, utan det är bara just ett datum bland alla andra, som upprepas varje år.

Lena Synnerholm sa...

Jag ska försöka ta reda på det där, med insamling för återvinning. Försöker komma på vad organisationen heter, som ansvarar för förpackningsinsamlingar. Säkert är att den gamla sortens soptippar, inte används i Sverige längre (http://www.dn.se/blogg/framstegsbloggen/2011/11/22/ode-till-en-atervinningscentral). Vi behöver alltså inte oroa oss för, att allt blandas på tippen som det påstås.

Däremot har det hänt ibland, att saker som samlats i eldats upp. En tjej jag känner påstår, att det var regel i Sigtuna kommun, tills för bara några år sedan. När jag fick höra det kunde jag inte hjälpa, att jag tog illa upp. Jag bor själv i Sigtuna kommun, och sopsorterar en hel del. Har alla mina ansträngningar, varit helt förgäves!? Ett sådant systematiskt bedrägeri, är en allvarlig anklagelse. Jag ska försöka ta reda på det, så snart jag får tid.

Anonym sa...

Förpacknings- och Tidningsinsamlingen kan vara en utgångspunkt för uppgifter om förpackningsåtervinning.
/Cathy

Lena Synnerholm sa...

Tack, den hemsidan hade jag tappat bort! Jag ska kontakta dom och fråga, hur mycket av det som samlas in, som verkligen återvinns och inte bränns. Jag ska kontakta Sigtuna kommun också, och fråga hur länge dom brände allt. Om det bara hänt enstaka gånger, ska jag fråga när.

Anonym sa...

Att medicinisk marijuana och illegal marijuana skulle vara identiska är felaktigt.
I synnerhet ifall du jämför munsprayen sativex med en torkad blomställning.
Dessutom sker det omfattande förädling på växten. Förhållandet mellan de olika aktiva ämnena kan variera kraftigt mellan olika förädlingslinjer.

Lena Synnerholm sa...

Jag försökte kontakta Förpacknings- och Tidningsinsamligen, i juni förra året. Tyvärr fick jag inget vettigt svar. Jag kontaktade också Thomas Lenell, som jobbar med det här på Sigtuna kommun. Han svarade att det bara var hushållssopor, som samlades in för förbränning direkt. Annars är det inte ens kommunen, som håller i olika insamlingar. Saker som lämnas in var för sej, hämtas verkligen utan att blandas. Däremot händer det att papper, som samlas in för återvinning bränns. Det är för att pappersfiberena själva, är för slitna för att återvinnas. Något bättre svar fick jag inte tag på.

Lena Synnerholm sa...

I förrgår råkade jag komma förbi FTI:s kontor, på Södermalm i Stockholm. Då passade jag på att titta in, och fråga dom som jobbade där direkt. Enligt tjejen som satt i receptionen, är det praktiskt taget allt som samlas in, som verkligen återvinns. Någon som ser någon anledning att tro, att hon skulle ljuga om det? Naturligtvis kan hon ha fel, utan att själv veta om det. Fast i så fall behövs en pålitlig källa, och inte bara rykten.