2012-05-11

Montgolfiers ballong


Hösten 1783 började bröderna Joseph-Michel och Jacques-Etiénne Montgolfier att få ordentlig snurr på sin ballongverksamhet. Allt större ballonger gick upp med allt märkvärdigare last. Den 21 november 1783 var det så dags för den första bemannade och ej förtöjda ballongfärden. Denna fina illustration från 1786 gjordes till minne av denna den första "egentliga" ballongflygningen.

Jag har markerat namnen på premiärpiloterna: D'Arlandes och de Rozier. Inte för att jag vet hur vanlig missuppfattningen är, men själv trodde jag länge att de två små gubbarna i den stora läckra ballongen var just bröderna Montgolfier.

3 kommentarer:

Joakim sa...

Säker på att det var den 21 oktober? Det Allvetande Internet verkar vara överens om 21 november.

Sen kan det väl tilläggas att den första människa som lyfte med ballongen var en av bröderna. Men det har du uppenbarligen koll på att döma av brasklappen "ej förtöjda".

Hexmaster sa...

Häpp... November.

Definitioner blir lätt bökiga. Det jag var ute efter var bilden, den ofta återgivna, där man ser de två gubbarna som viftar åt översåtarna nedanför.

Anonym sa...

Det Allvetand Internet säger följande på franska.
Le 19 octobre à la Folie Titon, aujourd'hui située rue de Montreuil à Paris, à l'époque encore bourg de Saint-Antoine, le premier vol humain dans l'espace eut lieu, effectué par Jean-Baptiste Réveillon, Jean-François Pilâtre de Rozier et Giroud de Villette. Le ballon est alors relié au sol par un cordage.

Le 21 novembre 1783, Jean-François Pilâtre de Rozier et le Marquis d'Arlandes firent un second vol, qui fut commémoré plus officiellement comme étant le premier.
http://fr.wikipedia.org/wiki/Montgolfi%C3%A8re#Histoire

MVH

Hans