2011-11-04

Videovåld 1911

Då biograferna emellertid, för att locka folk, i ej ringa utsträckning användts för framställning af arrangerade ruskiga scener af olika slag, hvilka kunna utöfva demoraliserande inverkan på i synnerhet barn och ungdom, har under trycket af en stark opinion polismyndigheten på flera ställen sett sig tvungen att ingripa för att stäfja ockrandet på dålig smak.

- Nordisk Familjebok (1911): Kinematografi

Har ingen aning om vilka "ruskiga scener" man syftade på. Drar till med lite fin de siècle-porr istället. (Ja, jag vet att det fanns saftigare saker än så. Men något får ni väl göra själva.)

2 kommentarer:

Anonym sa...

Ack ja. Den gamla moralpaniken. Så beklämmande välbekant. Tänk på allt som förstört vår fina ungdom:
dataspel, rollspel, videovåld, serier, Nick Carter böckerna, dansbaneeländet, negermusiken (jazzen), indianböcker, penny-dreadfuls, baletten, operan, romanen och samtal med Sokrates. Jag kan inte bevisa det men jag är övertygad om att dessförinnan var det hällristningarna (mycket våld och sex där).

Sensemaker

Hexmaster sa...

Kom på att en bloggpost som denna naturligtvis inte kan vara utan ett filmklipp. Lade med en klassiker, som måtte varit tillräcklig för att få en "stark opinion" mot sig?

Gillar herrns iordningställande av mustaschen. Sånt ser man sällan nuförtiden.