2011-11-21

Lördagsfråga: Assassiner  1. Detalj ur fin bild där man ser den klippa på vars topp en gång fästningen Alamut fanns, assassinernas högkvarter.
  2. På denna bergvägg i New Hampshire fanns sedan urminnes tider och fram till den 3 maj 2003 den påfallande människolika klippformationen The Old Man of the Mountain.
  3. Här är det förgrunden som räknas: Cannabis sativa. Den kan konsumeras på flera sätt, kådan kallas hasch.
  4. Gammal logotyp (den första?) för franska spelhuset UbiSoft. Detta var långt innan de satte serien Assassin's Creed på fötter.
Assassinernas högste ledare (en av dem eller allihop? osäker) kallades "den gamle på berget". Och så har vi den klassiska etymologin hashishiyyin, arabiska för "hasch-användare" (-in är alltså pluraländelsen), efter deras bruk att ge rekryter en rejäl tripp och placera dem i något för ändamålet uppfört paradis där de kunde njuta det mesta som man kan tänka sig ... För att efter denna "inskolning" berätta att det där var det paradis de hade att vänta sig efter döden, bara de löste sina uppgifter. Så skapas en terrorist.

Eller är det där en efterhandskonstruktion, illvillig eller okunnig? Kanske beteckningen ursprungligen avsåg utstötta, slödder? Eller var det tvärtom deras eget namn, som ska läsas som "de som är trogna trons grund"?

Det vet jag inte. Men däremot vet jag att Magnus levererade rätt fullständigt svar först, så när som på att det verkligen var assassinerna och inte haschet som avsågs. Gott så.

1 kommentar:

Lena Synnerholm sa...

Jag misstänkte faktiskt, att den regnbågslikanande symbolen, var en del av en större logotyp. Var för skrev jag aldrig det? (Lite irriterad på mej själv.)