2011-11-02

Albertar & Herbertar

Nu blir det TV-historia. Sådan kan kännas intressant för den som såg, minns och fortfarande bryr sig, men fullkomligt ointressant för övriga. Eftersom jag här bloggar på min blogg, är de sistnämnda naturligtvis ett icke-problem.I sistlidna lördagsfråga påminde Dennis om att Albert & Herbert var den svenska versionen av den brittiska serien Steptoe and Son.

Ray Galton och Alan Simpson skrev om Albert Steptoe med sonen Harold och hästen Hercules, skrothandlare på 26 Oil Drum Lane i Shepherd's Bush, västra London. Avsnitten gick 1962-65 och 1970-74.

Detta försvenskades till Albert och Herbert Karlsson, skrothandlare på Skolgatan 15, Haga i Göteborg, en stadsdel som idag knappast går att jämföra med de sjaviga kvarter som revs på 1970-talet (orsakssambandet är lite komplicerat men går utanför denna betraktelse). Deras häst hette Herkules. Avsnitten gick 1974-1979 (de första avsnitten hade inte Tomas von Brömssen som Herbert) samt som julkalender 1982.

Som smakprov är här början på samma avsnitt i original och översättning. Skillnaderna är många och inte alltid rent språkliga, som när shepherd's pie (köttfärspaj (på lammfärs)) blivit "griljerad korvomelett", eller när Harolds surmulna men svåröversatta kommentar om decimalsystemets införande fått syfta på regeringsbytet istället.


Steptoe and Son: Porn Yesterday (s8ep3, 1974)


Albert & Herbert: Lefvande bilder (s4ep2, 1978)

Serien importerades och anpassades i fler länder. Här är två - jag hade gärna tagit samma avsnitt som det ovan, om jag hittat det ...

I Holland fick serien heta Stiefbeen en Zoon och gick redan 1963-1971.


Stiefbeen en Zoon - trailer

Till sist USA, där Sanford and Son gick 1972-1977. Där är det Fred och Lamont Sanford som är skrothandlare i Watts, Los Angeles. Serien fick nu en karaktär som aldrig varit aktuell i de europeiska varianterna, som när signaturmelodin blev en groovy soullåt av märke Quincy Jones, eller som här, när far och son Sanford odlar marijuana. Någon häst håller de sig inte med.


Sanford and Son: Fred's Treasure Garden (s4ep11, 1974)

Inga kommentarer: