2011-11-27

Tarmplack och annan skit

Så här går det till: På tarmarnas insida kan det bildas en beläggning, kallad tarmplack. Den förhindrar att näringsämnen tas upp, och leder sålunda till allmänt försvagad hälsa, liksom en rad andra symptom. För att hålla sig pigg och kry får dessa beläggningar rensas ut vid behov. En metod för att åstadkomma detta är att inta preparat som exempelvis det följande, valt på måfå:
Tarm Plus innehåller Alfa-alfa, brakvedsbark, hallonblad, fänkålsfrön, rabarberrot, ingefärarot, vitlök, kardborrerot, kryddnejlika, svart valnötsskal, berberis, mahonia, slippery elm bark, kanadensisk gulrot och cayenne. Innehåller även Psylliumfröskal, vulkanlera-Bentonite, org. vetegräs, citruspektin, Laktobacillus Acidofilus 1 miljard (mjölkfri).
När denna blandning passerar systemet river den rent och fint i tarmarna. Och sen mår man prima, tills det är dags för nästa kur.

Nu är tarmplack ett okänt begrepp för vetenskapen. Saker och ting fastnar helt enkelt inte invärtes på det sätt som många har för sig. Se bloggposten Kött ruttnar i magen för en närliggande faktoid. Eller för den delen folksägner om svalda tuggummin som blir kvar i åratal, druvkärnor som utlöser appendicit osv.

Vad är det då som händer vid ovanstående "tarmrengöring"?

Studerar man innehållsförteckningen ser man fröer, barksorter och inte minst bentonit, en sorts lera som även används i kattsand. Denna hårdsmälta mixtur går, såvitt jag förstått (om någon vet bättre, förklara gärna), igenom en frisk kropp utan större problem. När den kommer ut så utgör den just den massiva superskit som den glade tarmrengöraren kallar "tarmplack". I själva verket är det alltså just det man själv tillfört alldeles innan.

Så långt är det en vanlig mirakelkur i självbedrägeri-skolan. Men nu kommer det som upphöjer det hela till lysande galenskap, så briljant absurt att jag knappt lyckas greppa det: Folk nöjer sig inte med att idka tarmrengöring hemma hos sig, utan gör det i grupp. Sedan visar man stolt upp resultaten för varandra.

Jo. Just så.

Jag vägrar att direktlänka, men på Skeptikerskolan finns en länk till tarmrening.se. Eller bildgoogla på "tarmplack". Eller nej förresten, gör inte det.

5 kommentarer:

Kurt sa...

Att en del personer fastnar i Kiss- och bajsåldern, eller för den del någon annan utvecklingsfas är ju inte så konstigt.

Em sa...

Man har faktiskt plack i tarmen, eller snarare inuti tarmväggen. Peyerska plack är lymfatsik vävnad, men den går såklart inte att riva ut.

Lena Synnerholm sa...

Är inte ordet "plack" missledande, i det fallet? Det får det att låta som någon sorts beläggning, som är skadlig för hälsan. Någon sådan finns definitivt inte i tarmen.

Em sa...

Jo, visst låter det som något helt annat, men det verkar vara den termen som används inom histologin idag. Tänkte att det kunde vara kuö att veta för alla allmänbildningsfantaster där ute :)

Hexmaster sa...

Plack definieras som "biofilm" (fint ord) här, och här får man dels ett antal andra biofilmer, dels uppgiften att det är samma ord som plakett. Att de otvättade massorna enbart tänker på gula hinnan är alltså ännu ett intressant exempel på att fackspråk och vardagsspråk använder samma ord på bara delvis samma sätt.

Allmänbildningsfantaster? Det är vi det! :-)