2011-09-11

Konspirationsteorier

På hemsidan för IHR [www.ihr.org] kan man läsa om en mängd företeelser som inte alls har med förintelsen att göra - tror man, tills man upptäcker att det är samma krafter som ligger bakom alla möjliga händelser och skeden. Omvänt kan revisionister och deras idéer leta sig in i andra sektorer där det kan finnas folk som har ett tillräckligt öppet sinne för att lyssna och tro på dem.

Konspirationsteorierna som utgår från just 11 september är ett exempel på hur man försökt att knyta ihop trådarna. En del av dem som är inne i dessa mörkare konspirationsteorier är det utan tvivel av antisemitiska skäl, de ”återupplivar de döda för att bättre kunna slå på de levande”, som den franske historikern Pierre Vidal-Naquet beskriver det. Andra gör det av mer komplicerade och psykologiska skäl; kanske känslan av överlägsenhet, att se klarare och veta mer än andra.

- Ur min kommande Tredje rikets myter, kapitlet Förintelsen

IHR, Institute for Historical Review, är en organisation för folk som inte tror på förintelsen. Den bildades 1978. Man kan tycka att den inte skulle ha mycket att säga om terrordåden 2001, men det har den - titta själva.

I slutklämmen ovan nämner jag vad jag tror är den viktigaste drivkraften för konspirationsteorier. De allra flesta som misstror månlandningar eller "officiella" förklaringar av 9/11 gör det inte av ideologiska skäl utan psykologiska: man får en kick av att veta bättre än de förvillade massorna.

När sedan folk med mörkare motiv letar efter trosfränder så kan det resultera i antisemitisk agitation på knäppsajten www.vaken.se, men sådana utåt sett märkliga kombinationer är alltså fullt logiska.


Länkar från läsarna:
ETC: Bluffen? - om konspirationsteorier, vaken.se m.m.
DN: Bush eller bin Ladin - diger FAQ av Clas Svahn
DN: Därför tror vi på konspirationer - mer av samme Svahn

3 kommentarer:

Mats E sa...

ETC har en artikel om "konspirationsimen" i senaste numret, bl.a. med en intervju med Cromsjö (vaken.se):
http://www.etc.se/reportage/bluffen

Lena Synnerholm sa...

Jag vill hellre tipsa om dom här artiklarna, skrivna av Clas Svahn:

http://www.dn.se/nyheter/varlden/darfor-tror-vi-pa-konspirationer
http://www.dn.se/nyheter/varlden/bush-eller-al-qaida--fragor-och-svar

Hexmaster sa...

Bra länkar, jag lade in dem.

Mikael Cromsjö konstaterar att media fokuserar på deras knäppaste yttringar (Ickes ödlor) och de otäckaste (antisemitismen). Borde han inte vara mer förvånad över att hemliga polisen inte tar hand om dem?

Clas Svahn är pålitlig. Inte för att sammanställningen av frågor och svar gör till eller från för de som bestämt sig - konspirationsteorier handlar om tro, inte vetande.