2011-09-19

Lördagsfråga: Mässan


  1. Officersmässen, Karlsborgs fästning.
  2. Mystisk raket ur The Quatermass Experiment (1955). Titelfiguren, professor Bernard Quatermass, har förekommit i en rad TV-serier och filmer sedan 1950-talet, de skulle kortfattat kunna beskrivas som ett brittiskt Arkiv X.
  3. Hur åskådliggöra den krökning av rumtiden som massa skapar och gravitation utgör, enligt den allmänna relativitetsteorin? Det klassiska "gumminätet" torde vara välkänt bland alla konsumenter av populärvetenskap.
  4. S:t Eriksmässan, grundad 1941. Känns den igen? Den bytte 1976 namn till Stockholmsmässan. För min egen del klingar Älvsjömässan långt mer bekant, och blir förvånad över att namnet aldrig varit officiellt. Här citeras en irriterad representant för densamma.
Som Magnus förstod är den högaktuella begivenheten naturligtvis bokmässan, den stora mediakarnevalen i Göteborg.

F.ö. är högmässan ett föreslaget högst inofficiellt namn på Gothias två höghus i samma komplex (det kallas faktiskt även World Trade Center).

4 kommentarer:

Anonym sa...

Är det så att dessa två höga hus har tagit över smeknamnet högmässan nu i och med att de är högre än den äldre byggnad som ligger vid korsvägen och som jag alltid trott var den som kallades så?

Undrar Sape

Hexmaster sa...

Så verkar vara fallet, ja. Intressant historia - Gothia fick sin i luften på 1980-talet, och då blev det svårt att fortsätta syfta på den byggnad som dittills dominerat platsen.

Wikipedia: Göteborgshumor

"What a mess."

Lena Synnerholm sa...

Säger man World Trade Center, så tänker jag två skyskrapor bredvid varandra, som är praktiskt taget lika dana. Till exempel dom här, som finns i Frankfurt-am-Maim:

http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Deutsche-Bank-Frankfurt-am-Main.jpg

Stadens centrum har fått smeknamnet Maimhattan. Så det är ju inte helt fel… :-)

Magnus sa...

Frankfurt am Main må ha tvillingtorn, men inget WTC.

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_world_trade_centers