2011-09-18

Sachsen-Coburg-Gotha av England

Windsor, det låter ungefär hur engelskt som helst. Namnet förekommer i flera olika sammanhang, mestadels härlett till det praktfulla slottet Windsor.

Det gäller även den innevarande kungliga dynastin. Det är inte ens hundra år sedan släktnamnet Sachsen-Coburg-Gotha, efter ett litet furstedöme som haft en god förmåga att få fram kungligheter, lades undan till förmån för ett mer nationalistiskt klingande:
Now, therefore, We, out of Our Royal Will and Authority, do hereby declare and announce that as from the date of this Our Royal Proclamation Our House and Family shall be styled and known as the House and Family of Windsor, and that all the descendants in the male line of Our said Grandmother Queen Victoria who are subjects of these Realms, other than female descendants who may marry or may have married, shall bear the said Name of Windsor ...
- George V, 17 juli 1917

Anledningen var givetvis det pågående världskriget. Man kan fråga sig varför namnbytet inte togs tidigare; men så kanske folk på den tiden inte behövde påminnas om att släktbanden mellan de två ländernas ledare var så nära, att George V och Wilhelm II rentav var kusiner.


"A Good Riddance" - Punch 1917

Se även bloggposten Made in Germany för en beskrivning av detta begrepp, som kanske förvånar en del.

4 kommentarer:

Jav Farli sa...

Det är lite fascinerande detta med släktförhållanden mellan de europeiska kungahusen. Om man håller på och parar ihop folk under flera hundra år ur en så liten krets så blir väl de flesta i alla fall tremänningar med varandra.

Lite relaterat tyckte jag någon gång att jag forskat fram att Silvia (Sommerlath) var av finare "blod" än kungen (Bernadotte) och att det alltså snarast var hon som gifte ner sig. Jag kan dock inte riktigt komma ihåg hur fast grund detta argument hade.

Hexmaster sa...

Bara att läsa innantill:

http://www.wargs.com/royal/silvia.html

:-)

Kanske du tänkte på en frilloson till Portugals Afonso III på 1200-talet? Fast jag hejar gärna på Tibiriçá, Inhapuambuçu-indianernas hövding. Det var dagens fynd, tror jag. Leve konungen.

Anonym sa...

Berättelsen om den siste regerande hertigen av Sachsen-Coburg-Gotha, desslikes nuvarande svenska kungens morfar, desslikes nazistiskt högdjur, desslikes dömd krigsförbrytare, Charles Edward, kanske kan intressera:

http://en.wikipedia.org/wiki/Carl_Eduard_of_Saxe-Coburg-Gotha

Vår drottning kanske har någon sorts finare anor än vår kung. Det verkar dock klart att vad gäller otäck nazi-anknytning till familjen har kungen det värre. Jag är nu inte den som bryr mig så värst mycket om anor eller förfäders brott.

Sensemaker

Lena Synnerholm sa...

Borde inte han som tysk, ha hetat Carl Eduard? Annars håller jag med dej. Fast det är alltid bra om dom tar avstånd, om det är deras föräldrar eller far-/morföräldrar, som har begått brott. En gång råkade jag ut för ett troll, på engelskspråkiga Wikipedia. Han eller hon anklagade mej, för att hata huset Bonaparte. I själva verket är det emot mina principer, att hata en hel släkt. Vad jag hade gjort för fel? Jag hade påpekat ett felaktigt citat!

Det finns massor av människor, som påstås ha kungliga förfäder. En del har det verkligen, medan andra bara tror det. Det spelar inte så stor roll. För mej är det mest kuriosa, att någon faktiskt är ättling, till en viss kunglighet. Det gäller för övrigt alla historiska personer, som är mera kända. Silvia ser jag som en naturbegåvning. Under OS i München 1972, sysslade hon med ceremonier. Hon fick då höra, att hon var som en drottning. Just under dom olympiska spelen, träffade hon Sveriges kronprins. Dom blev förstås kära i varandra. När dom några år senare gifte sej, så blev hon verkligen drottning... :-)