2011-09-27

Bokmässan 2011

Eftersom jag var på plats byggdagen onsdag och nedrustningsdagen måndag varade bokmässan s.a.s. sex dagar - som om fyra inte räcker... Nå, det är kärt besvär.



Av de sisådär 100 000 som besöker mässan (hur de nu räknar) är det inte många som får se den i det här skicket. Strax före öppningsdags är gatorna så breda och tomma att man knappt förstår hur de ska kunna fyllas med folk. Men det är inga problem.



Då kan man som priviligierad Bonnier-författare pusta ut på deras gräddhylla. Glamorösare blir det inte.



Det skulle vara förlagsmiddagen då. Forum bjöd personal och författare på ett förträffligt Thörnströms-ställe. Silverlamé och kändisfotografer förekom. Som vanligt har upplagor och berömdhet inte den ringaste (ens negativa) koppling till hur intressant man är att prata med. God bordsplacering innebar att fyra timmars ätande och pratande försvann fortare än bjudvin på mässan. (Jag blir inte så lätt starstruck, men upplysningen att damen i vitt var god vän med Anders Franzén var nästan lite för mycket...)



Bland ovanligt många namn som fick ansikten (mässans kanske största behållning) nämner jag gärna den ytterst trevlige värmlandshistorikern Peter Olausson. Vi bytte böcker, här pratar han om sin senaste.



Men annars såg det mest ut så här. VoF:s monter B07:72 var som vanligt välbemannad, av lokala entusiaster och några inskeppade. Här späder Anders Tryggvesson (labbrocken) ut kaffe till homeopatiskt sömnmedel; Ulrik Fallström berättar vad som pågår för publiken; och till höger böjer den glade illusionisten P. J. Råsmark bestick à la Uri Geller.

2 kommentarer:

Lena Synnerholm sa...

Du har alltså träffat en gubbe (?), med samma namn som du.

Hexmaster sa...

Det blev faktiskt två gubbar, ja.