2011-09-12

Lördagsfråga: Konspirationsteorier o.dyl.


  1. Paul barfota på Abbey Road, skivan och gatan. Denna är en detalj bland många i konspirationsteorin Paul is dead: att Paul McCartney skulle ha avlidit under 1966 och ersatts med en identisk person. Inte för att denna teori är mycket mer befängd än många andra, men här blir det på något sätt mer påtagligt.
  2. "Stora astronomiska upptäckter" var rubriken på New York Sun 1835. Den mångbegåvade och välkände astronomen m.m. John Herschel (ej att förväxla med fadern Sir William som upptäckte Uranus) sades ha upptäckt liv på månen. Huruvida historien ökade tidningens upplaga verkar intressant nog betydligt osäkrare än vad som påståtts; kanske något för dagens skymningspress att fundera på.
  3. En Würzburger Lügenstein, "lögnsten från Würzburg". Det var i början av 1700-talet som professor Beringers kolleger lurade honom med tillverkade och utlagda fossiler; exemplet ovan, där man kan läsa självaste Jehovas namn, är inte det mest anmärkningsvärda. God genomgång på bloggen BibliOdyssey: Fossil Fakes.
  4. Tror du att fotbolls-VM 1958 spelades i Sverige? Där Nacka Skoglund (bilden), Kurre Hamrin, Gunnar Gren, Nisse Liedholm och grabbarna erövrade ett silver sedan de inte fått stryk av några andra än nykomlingen Péles Brasilien? Att så inte alls är fallet redogörs för på Konspiration 58 efter ett program med samma namn.
Det djupare syftet att lägga fram uppenbart vrickade konspirationsteorier är att få folk att tänka efter beträffande sådana som läggs fram på fullt allvar. Å andra sidan är det inte sällan svårt att skilja på skämt och allvar när man bedömer de uppkastade teorierna i sig. Det är särskilt aktuellt just i dessa dagar, men har aldrig varit lätt, vilket de äldre exemplen här är tänkta att demonstrera.

Dennis satte frågan utan problem.

4 kommentarer:

Lena Synnerholm sa...

"Konspiration 58" är en drift, med konspirationsteorifilmer. Naturligtvis hade vi VM i fotboll, i Sverige 1958. Konspirationsteorin "Paul är död", är som sagt från början ett skämt.

Anonym sa...

Fanns det inte någon som formulerat en lag kring att riktig fundamentalism, alternativmedicin och annat woo är omöjlig att skilja från en satir av densamma?

Sensemaker

Hexmaster sa...

Poe. Inte Edgar Allan utan Nathan: Poe's law.

Lena Synnerholm sa...

Jo, jag tänkte på det också.