2010-09-07

Rättvis vård

Det offentliga ska inte lägga skattebetalarnas pengar på icke fungerande metoder och inte heller ha specialregler där alternativmedicinen slipper de strikta krav som ställs på annan vård. Mot den bakgrunden är det märkligt att dessa behandlingar stöds av politiker i alla partier. Nästa regering måste ta ansvar för medborgarnas hälsa och inte ge en gräddfil till alternativa behandlingsformer, skriver artikelförfattarna.

- Skattebetalarnas pengar ska inte gå till sockerpiller, DN 7 september 2010

Undertecknad undertecknad, liksom några andra förmågor i föreningen Vetenskap och Folkbildning (VoF, se f.ö. www.vof.se).

Där poängen helt enkelt är en rättvis vård - inte olika bevisnivåer för olika sorters preparat. Magiska ockulta påhitt som homeopatika, ayurveda eller antroposofernas jox ska ha samma förutsättningar, varken mer eller mindre, som medicinska biologiska metoder. Enkelt.

Om till exempel homeopatiska medel - preparat utspädda till ingenting - hade fungerat, så hade de givetvis varit värda att ta med i den offentliga vården, som vilken vårdform som helst. Eftersom de inte fungerar, så har de inte där att göra. Inte konstigare än att ett piller från "big pharma", framtaget enligt konstens alla regler men som tyvärr inte fungerar, inte har något existensberättigande.


Mer på faktoid-bloggen: Snabbkurs i homeopati; Homeopati (C)
Antroposofisk medicin har jag inte skrivit om än, däremot dess närliggande agrara magi: Biodynamiskt

3 kommentarer:

Anonym sa...

Väl talat!

Lena Synnerholm sa...

En av dom andra undertecknande, kallar sej ”mentalist”. Vad gör en sådan?

Hexmaster sa...

Mentalism är, enkelt uttryckt, att ge intryck av förmågor som klärvoajans, tankeläsning och liknande. Istället för att trolla med kort, näsdukar och mynt trollar man med folks uppfattningar. Youtube:a på Derren Brown och Henrik Fexeus så förstår ni.

Wikipedia (eng.): Mentalism

Den som behärskar detta hantverk har goda förutsättningar för att genomskåda de dimridåer som kvacksalvarna med flera lägger ut. Det finns också en fin tradition bland magiker att hysa agg mot de som kör samma metoder, inte för att underhålla utan för att förleda; Harry Houdini och James Randi är två som blivit förbannade på skojeriet.