2010-09-02

Fel artister

Visst hände det även förr att låtinspelningar tillskrevs fel artister. Där man kan förvänta sig att mindre kända namn oftare togs för större än tvärtom.

Men det är inget mot den förvirring som utbrutit på mp3-scenen, eller vad man ska kalla den. En låt dyker upp med namn och artist i filnamnet - hur många kollar om det stämmer? Sedan sprids den, hur det nu går till, från hårddisk till hårddisk, ut över världen. Där korrigeringar inte kommer åt de många felaktiga benämningar som redan gjorts. Scenariot "bra låt med mindre känd artist som misstas för mer känd artist" är det vanliga, för mp3 liksom stenkakor, vilket visar att vissa faktoida lagar står över tekniken.

Det finns hur många exempel som helst. Här är två.


Den som satte ihop filmen (med eller utan upphovsrättshavarens tillstånd) lade in artist och namn i bild: "Enya & Enigma - Celtic Trance". För att sedan lägga in rätt band, Dagda. (Jag är inte säker på om låtnamnet är rätt.)


En annan låt som tillskrivits både en och två (kanske fler?) felaktiga artister är klassikern Popcorn. Versionen av M & H Band (= enmans- och, vad jag vet, enlåtsbandet Mark Haliday) har tillskrivits de avsevärt mer kända förmågorna Jean Michel Jarre och Kraftwerk - kanske oftast de senare, trots att låten inte är i deras stil, och de heller inte, till skillnad från Jarre, någonsin spelade in Popcorn. Här har vi en sorts grabb som tar sig besväret att reda ut frågan en gång för alla. Så ska det se ut.

6 kommentarer:

Henrik O A Barkman sa...

Påfallande många sånger som har någonting humoristiskt i sig tillskrivs "Weird Al" Yankovic.

Carl H sa...

Mycket intressant fenomen.

En av de mest pårökta måste vara Sublimes låt "smoke two joints" som mycket ofta tillskrivs Bob Marley: http://www.youtube.com/watch?v=PUYUkrwjEt4 Vilket gör den till den mest pårökta låten någonssin med tanke på att den inte låter alls som Bob Marley (sångaren försöker dåligt härma Bob Marleys sångstil, inte ovanligt i reggae-röka-påkretsar).

Det finns även en liten sekt på nätet som vill tillskriva dansdängan "Call on me" av Eric Prydz till den långt mer creddige houseskaparen Thomas Bangalter.

"The original version of "Call on Me" was initially mistaken as a release by Together (a collaboration between Thomas Bangalter and DJ Falcon), due to Falcon's use of the song in DJ sets and an advance pressing credited to Falcon and Bangalter.[1]"

Bangalter och Falcon har aldrig velat ha några credits för låten, inte heller ska användningen av samplingar betyda något för deras rätt till sitt låtmaterial. Myten lever fortfarande på nätet: http://www.youtube.com/watch?v=kzzJB1oh7qE

Wulfahariaz sa...

Att Jarre har kopplats ihop med "Popcorn" torde bero på att Jarres "Oxygène 4" (pingvinvideon, ni vet)har en ganska snarlik melodi. Transponerat till a-moll ser det ut så här(tonerna inom parentes återfinns endast i "Popcorn"; resten är gemensamma.):
A(GA)ECE A [en oktav ner].

Anonym sa...

En klassiker är "Moonlight Shadow" med Mike & Sally Oldfield. Fast det ju är Maggie Reilly. Men det är klart det är konfunderande när en karl uppges som artist och det är ett fruntimmer som sjunger. Då är det lätt hänt man antar att det är syrran som står för det vokala inslaget och inte undersöker saken närmare.

Anonym sa...

Dethär med fel artister är ju egentligen bara en del av det större fenomenet med hur lätt och permanent felaktig (meta)data sprids på nätet. Folk förvränger/förstör information utan närmare eftertanke på att de faktiskt sätter skadat gods i omlopp. Alltid vet de ju inte bättre men de finns också de som avsiktligt gör det, t.ex. för att dölja källan till deras fynd och lura folk att tro att deras distributionssajt är speciellare än den egentligen är. Rent ut sagt avskum om de dessutom bränner sin logga på andras video/bilder.

Hexmaster sa...

Jag är extra nyfiken på företeelsen före nätåldern. Om Jules Sylvain eller Ulla Billquist tillskrivits låtar de aldrig haft med att göra. Någon som vet?