2010-09-08

Drottning Kristinas jaktslottDet påstods också ha varit drottning Kristinas jaktslott - inom parentes kan man fråga sig vad folk egentligen trodde att drottning Kristina jagade på Söder, eftersom praktiskt taget alla gamla palats på Söder förbindas med den populära drottningen.

- Gösta SellingMan kan även fråga sig vad folk trott om Drottning Kristinas jaktslott i Göteborg, som idag torde vara den mest kända byggnaden med det namnet. Den är uppenbarligen inget slott, jakt vet jag inget om, och det byggdes på 1700-talet, långt efter drottningens tid. Här finns idag en trevlig servering. Våfflorna rekommenderas.Detta Drottning Kristinas jaktslott ligger eller har legat - jag har verkligen ingen koll - på Åsögatan, Stockholms Söder - eller inte jättelångt från Hornstull ovan. Alltså ännu ett av de "gamla palats" Gösta nämner, även om det här inte ser märkvärdigare ut än det i Göteborg.

Kristina tillskrivs ett antal jaktslott dessutom ute på landsorten. OK för slott, men varför Kristina, och varför just jakt?

2 kommentarer:

Vildsinta Spekulationer sa...

Kan det vara för att jaktslott vanligen var mindre - vilket skulle förklara byggnadernas inte så slottslika utseende?

Och om en kunglig person stannat ett par timmar i ett hus någon gång kanske det kan vara nog för att ge upphov till epitetet? Ägarskap oaktat.

Anonym sa...

Är inte jaktslott en fin omskrivning av festvåning - i alla fall ibland?

MVH

Hans