2010-02-12

Varför Wegener misstroddes


Alfred Wegener (1880-1930) var inte den förste att notera att Sydamerika och Afrika passade ihop som pusselbitar, men han var den förste som lanserade en komplett teori för att detta var en process som pågår än idag - kontinentaldriften.

Eller, inte riktigt komplett. En brist var att han inte kunde förklara hur kontinenterna kunde glida runt i vad man då antog var en sammanhängande jordskorpa; så småningom skulle svaret komma i form av plattektoniken. (Det kan påpekas att även etablerade geologer menade att kontinenterna en gång hängt ihop, för att sedan brytas loss och stelna i sina nuvarande lägen.) Detta brukar förklaras som det främsta problemet, vilket det kanske var, men det var inte det enda.

Ett annat problem, som av någon anledning fått mycket liten uppmärksamhet, kan enklast visas med följande:Illustration ur Alfred Wegener, Die Entstehung der Kontinente und Ozeane (1929).

Den geologiska perioden karbon inträffade för ca 300-360 miljoner år sedan, eocen för 57-35 miljoner år sedan, och kvartär är den nuvarande perioden som på Wegeners tid började för 1,8 miljoner år sedan (detta ändrades 2009, se kortkort beskrivning här).

Problemet är att världskartan visserligen förändrats, men inte i närheten så snabbt som Wegener menar. Nordamerika och Europa fjärmar sig med någon cm/år; jag har fått olika uppgifter om vad Wegener hävdade, om det var 100 cm (enligt Gamows bok från 1948) eller hela 250 cm (enligt Berkeley-sidan). Men fel var det, vilket man kunde visa även på den tiden. Om man kommer med en teori som går emot den etablerade så gäller det att ha extra god koll på detaljerna. Att bara ha rätt (vilket visserligen inte är så bara) räcker inte, man måste också kunna visa det. Vilket, mycket förenklat, är vad vetenskap går ut på.

Jag måste säga att min syn på Wegener som en vetenskapens förkämpe, som går ut i strid mot fördomar och dumhet, fått sig en rejäl törn.


Länkar:

6 kommentarer:

Fredrik sa...

Kan tipsa om den här mycket underhållande teorin om varför kontinenterna ligger som de ligger i förhållande till varandra. Inget att ta på allvar, förstås (även om många verkar göra det!), men skoj är det! Speciellt berättarrösten som är så uppenbart bitter över att seriösa vetenskapsmän inte tar hans teori på allvar.

http://www.youtube.com/watch?v=oJfBSc6e7QQ

Tore Kullgren sa...

http://xkcd.com/701/

Som vanligt i xkcd är det alt-texten, som syns när man håller musmarkören stilla över bilden, som är den egentliga poängen.

Lena Synnerholm sa...

En del sväljer tyvärr vilken skit som helst. Jag vill tipsa om en modern rekonstruktion, gjord av geologen Steven Dutch 1994. Den går att hitta här:

http://www.uwgb.edu/dutchs/platetec/plhist94.htm

Annars är Projekt Paleokarta en utmärkt hemsida:

http://www.scotese.com

Johan sa...

Jag läste en gång en lärobok i geodesi från 60-talet. Kontinentaldriften beskrivs som en hypotes och författaren förklarar att vi nog inte kommer få ett svar på hurvida den är sann inom överskådlig tid.

Det kan inte ha gått många år efteråt förrän teorin var allmänt accepterad.

Hexmaster sa...

Kollar; just på 60-talet kom några studier som visade hur det kunde fungera och då började den slå igenom.

I USA lär teorin ha misstrotts i geolog-facket betydligt längre än i Europa.

Lena Synnerholm sa...

Steven Dutch har faktiskt skrivit, om just det ämnet:

http://www.uwgb.edu/DutchS/PSEUDOSC/SCICRANK.HTM