2010-02-08

Lördagsfråga: Gult


  • Omslaget till Mellow Yellow, Donovans album och hit från 1967. Bakgrunden lär vara den hysteriska faktoid som jag bloggade om häromåret: Röka bananer.
  • Huangdi, känd som den gule kejsaren, är en sant legendarisk figur i kinesisk historia. Det finns knappt någon ände på allt som han tillskrivs.
  • The Yellow Kid, vars status som "världens första serie" kan ifrågasättas. Mickey Dugan, som han egentligen heter, var en kinesisk unge i Hoogan's Alley, en serie eller snarare serie av skämtteckningar, ritad av Richard F. Outcalt. En detalj som kan nämnas här hans flintskallighet, som kan ha varit en på den tiden vanlig åtgärd mot löss. Effektiv - men idag hade den inte funkat. En annan är att han blev stor inom merchandising; den som trodde att Pokémon, ninja-sköldpaddor, miljoner Musse-prylar m.m. är nytt har något att lära. Se även Wikipedia: The Yellow Kid.
  • Bild från Dunkirk, en än idag flitigt omdebatterad händelse, då den var ett av Hitlers stora och märkliga misstag: varför anföll han inte? Vilken skillnad det nu gjort... Hur som helst var den ett resultat av Fall Gelb, "operation gul" (eller hur man nu översätter Fall), den intetsägande kodbeteckningen på den inledande fasen av anfallet mot Frankrike 1940.
Och vad lördagsrubriken "Primärt" beträffar, så syftade ledtråden mot det faktum att gult är en primärfärg.

1 kommentar:

Kurt sa...

Bild ett var alltså redigerad.