2009-06-28

2008 års bokförsäljning

Sammanlagt 4.365 nya titlar gavs ut under 2008 och såldes i närmare 23 miljoner exemplar. Det ger 5.200 sålda exemplar i genomsnitt per titel.
- DN, 15 juni 2009

Eftersom listan är mycket obalanserad på så sätt att ett helt litet antal titlar sålt extremt stora upplagor, och så vidare hela vägen ner till stora mängder fewsellers, så torde min egen (11.000 sålda under 2008) ligga en god bit in på rätt sida. :-)

Å andra sidan så är genomsnittet i sådana snedfördelade sammanhang ofta mindre intressant än medianen - jämför företaget där nästan alla tjänar under medel, nämligen eftersom högste chefen tjänar betydligt mycket mer än gubbarna på golvet (kallas sådana sneda fördelningar något särskilt?). Hur mycket den "mittersta" boken i listan sålde vet jag inte alls.

4 kommentarer:

Anonym sa...

1) det låter som du begriper statistik ;) Vilket naturligtvis inte stämmer.
2) 11 000, det är inte kycklingavföring - ärligt, vad hade du trott innan? Och om jag gissar att tvåan hamnar på drygt hälften - vad säger du då?

MVH

Hans

Hexmaster sa...

1) Nej, statistik är ett ämne jag inte ens kan låtsas att jag kan.

2 a) Jag hade absolut inga som helst förväntningar - ärligt talat - förhoppningar såklart, men jag har tydligen blivit tillräckligt bra på att hålla önsketänkandet på plats för att inte inbilla mig saker.

2 b) Uppföljare är ökända på marknadsavdelningar; nyhetsvärdet är liksom inte där, de kan som mest dra lika många köpare som ettan *minus* de som funnit att det inte är deras grej. Ett plus i detta fall är att jag kommer ut med två böcker samtidigt, men vad det kan vara värt vet jag inte.

Anonym sa...

1) Det gör jag, låtsas alltså.
2a-b) Du borde ge dig in i politiken. Kan du svara igen.

MVH

Hans

Hexmaster sa...

2a) Femsiffrigt hade jag åtminstone *inte* väntat mig, vid 10 000 var det bestämt någon säkring som gick.

2b) Drygt hälften vore utmärkt, utan att vara orimligt. Under hälften vore dåligt, och det tror jag nog inte på - med hänsyn till att bokförsäljning faktiskt inte är min grej (att hålla reda på om folk pratar om saker de kan förväntas begripa sig på är det däremot).

Not 1, nämnda siffror är inbundna böcker. Senast jag hörde om pocketen hade den gått i ungefär lika många ex.

Not 2, Svensk Bokhandels Lasse Winkler recenserar höstkataloger: "Forum ser däremot otydligt ut. Ta bort Camilla Läckberg och det ser tunt ut på den svenska sidan." :-)
- Här.