2009-06-15

Lördagsfråga: Neuropsykiatriska diagnoser


1. John Langdon Down (1828-1896). Gav namn åt syndromet. Kuriosa: Han kände och samarbetade ett tag med Michael Faraday.
2. James Parkinson (1755-1824). Gav namn åt sjukdomen. Kuriosa: Ägnade sig åt paleontologi och skrev politiska pamfletter under pseudonymen "Old Hubert".
3. Hans Asperger (1906-1980). Gav namn åt syndromet. Kuriosa: Beteckningen började inte användas förrän 1981, och det är först på sista tiden som den blivit allmänt känd.
4. Alois Alzheimer (1864-1915). Gav namn åt sjukdomen. Kuriosa: När han undervisade och satte sig med studenterna så lade han ofta ifrån sig sin cigarr - det var tider, det - och glömde bort den, varpå han tände en ny, så att det mot slutet av dagen kunde ligga kvar tjugotalet cigarrstumpar här och var.


Observation: Ibland kan man få intrycket att det finns oöverskådliga mängder material ute på nätet. Men försök att bild-googla någon av herrarna ovan, och se hur många olika bilder ni kan hitta.

4 kommentarer:

Unknown sa...

Funderar på vad bilden av Parkinson är av för typ. Det ser ut som ett fotografi, men det kan det ju knappast vara eftersom han dog redan 1824.

Lena Synnerholm sa...

Varken Aspergers syndrom eller Downs syndrom är sjukdomar. Båda är i stället funktionshinder. Sjukdomar är något som bryter ut, medan funktionshinder kan var medfödda eller förvärvade. I det här fallet är båda medfödda. Skillnaden är viktig för mej, eftersom jag själv har Aspergers syndrom. Folk som uppfattat mej som sjuk, har vad jag minns alltid försökt bota mej, vilket inte går. Som tur var med metoder, som är relativt ofarliga.

Hexmaster sa...

Jag anade att det fanns någon skillnad men missade att dubbelkolla. Har justerat, tack för påpekandet.

Lena Synnerholm sa...

Alla som är något så när insatta i Downs syndrom, vet att tillståndet är medfött. Det beror på ett kromosomfel, och finns därmed från början.