2009-06-26

Mannen i syretältet

För den som är intresserad av myter och halvsanningar som vandrar runt är detta en intressant tid. Inte minst i natt, när man kunde följa hur otaliga sajter försökte förhålla sig till Nyheten; sant eller inte?

Undras hur många som publicerade det som ett faktum innan de var säkra på att det var det.

Men även efteråt frodas mytbildningen, jag har redan fått syn på några intressanta. Få se vilka som överlever de första dygnen.

Hur som helst, här har ni en klassisk Michael Jackson-faktoid: att han sov i ett syretält för att förlänga livet. Enligt dem själva skall det ha varit en medveten skröna, ett lockbete som slängdes åt pressen 1986 i samband med 3D-filmen Captain EO. Man ville helt enkelt ge honom en sorts air av science fiction.Här följer den text som annars skulle blivit dagens huvudartikel:

Igår började inte bara min radioserie, utan dessutom, utan förvarning, en serie med korta faktoid-artiklar i Östgöta Correspondenten. Jag har i skrivande stund ännu inte sett hur det framställs (det läggs inte ut det på hemsidan), och vet inte ens vilken artikel de valt att börja med. Så ifall jag har några läsare bortigenom så får ni gärna rapportera. :-)

8 kommentarer:

Lena Synnerholm sa...

Vilka är "dem själva"?

Hexmaster sa...

Jackson och hans presstalesman, eller vad det kallas.

Carl h sa...

Jackson har själv dementerat syrgasmyten i hans långa operahintervju.

Appropå kändismyter som aldrig debunkas hur ofta de dementeras. Så måste den envisa myten om att Richard Gere stoppar upp 'gnagare' (jordeckorrar, hamstrar etc beroende på vem man frågar) analt för att uppnå sexuell njutning, vara den dummaste och mest osannolika. Men den sprids likväl och finns fortfarande i folks medvetande.

Lena Synnerholm sa...

Om det vore sant, skulle jag betrakta det som djurplågeri. Om det över huvud taget går.

Lena Synnerholm sa...

En faktoid som på något sätt fastnat i min hjärna, är att Michael Jackson skulle ha varit kastrat. Jag har sett foton av den siste kastraten, italienaren Alessandro Moreschi. Han fick pungkulorna bortopererade, när han var sju år gammal. (Det var på 1860-talet, om jag inte minns fel.) På fotona ser han ut att sakna sekundära könskaraktärer. Folk som träffade honom har vittnat om, att han helt saknade skäggväxt. Det finns en inspelning av hans röst, men det är en dålig inspelning. Som tur är finns det en kille från Moldavien, som heter Radu Marian. Han har nedsatt känslighet för testosteron, vilket gör att han aldrig kommit i målbrottet. Dessutom sjunger han mycket bra. Jag har hört en inspelning av honom, när han sjunger opera. Han verkar växla mellan två olika röster. Den ena låter precis, som en kvinnlig operasångerska. Den andra låter som ett barn före puberteten.

Michael må ha gett ett androgynt intryck. Men han hade kroppsbyggnad som en man, det vill säga breda axlar. Under dom sista åren av sitt liv, pratade och sjöng han mest i falsett. För mej lät han som en man, som försökte imitera en kvinna. ”Försökte” ska här tolkas som, att han lät som en karikatyr av en kvinna. Undrar varför det ofta blir så, när en man försöker låta som en kvinna? Är det frågan om bristande förmåga, att förvränga sin röst? Eller är det deras sexism som gör, att dom i ställer försöker låta, som en kvinna ”ska” låta? I så fall för söker dom låta på ett sätt, som få kvinnor faktiskt låter.

Ett relaterad påstående är att Michaels barn, skulle ha kommit till genom spermadonation. Finns det några som helst bevis, eller är det bara lösa rykten. När DN skulle lista fakta om honom, kunde dom inte tala om, vem som var mamma till hans andre son. Nog för att Michael var hemlighetsfull, men sådant borde man kunna ta reda på! Om inte bevisen är förstörda, förstås.

Hexmaster sa...

Hittar en del diskussioner om huruvida Jacko var en castrato, som det heter på engelska. Påståendet i sig är väl tillräckligt absurt, men som myt är det fint.

Kom på en annan: att han skulle ha köpt, eller försökt att köpa, elefantmannen Joseph Merricks skelett. Den hörde jag när den var ny och trodde på den. Bisarrt...

Lena Synnerholm sa...

Jag tror att den person som först föreslog, att Michael Jackson skulle ha varit en kastrat, inte viste vad han eller hon pratade om.

Lena Synnerholm sa...

Jag har kommit på ett argument till, mot att Michael skulle ha varit en kastrat. Kort efter hans död publicerade DN ett foto, som visar honom med polisonger. Hur mycket skäggväxt tror du, att en kille kort före målbrottet har? Finns det någon över huvud taget, är det i alla fall inte i tinningarna. Skäggväxten börjar snarare på överläppen, kanske även hakan. Dessutom gör kastrering, att en kille får mindre skäggväxt. Michael hade alltså inte bara breda axlar, utan även skäggväxt. Hade hans pungkulor opererats bort före målbrottet, skulle han aldrig ha utvecklat dom. Samma sak om han använt antiandrogener. Det är mediciner som används för att minska effekten av testosteron. Dom har ungefär samma effekt, som att operera bort pungkulorna. Kemisk kastrering kallas det.