2009-06-11

Utöka ditt ordförråd: eskapologi

Inte för att någon använder det i svenskan - än - men i engelska finns ordet escapologists om det som vi kallar utbrytarkungar. Nog borde det finnas plats för ett ord som även kan användas om de som inte är de absolut främsta inom sitt område, eller män för den delen. Även om det känns nästan lika lirkigt att få ordet över tungan som att trassla sig ur en tvångströja hängandes över Niagara.


Eskapologistisk monark i arbetskläder: Harry Houdini.

... Som förresten var ett artistnamn; tidigare hette han Erich Weiss. Det nya efternamnet hade hämtats från den store Jean Eugène Robert-Houdin, en fransk trollkonstnär som ses som den moderna illusionismens (underhållningstrolleri) fader.

Wikipedia: Escapology

7 kommentarer:

Unknown sa...

Det borde också kunna användas i överförd bemärkelse på personer som på andra sätt "bryter sig ut", bryter mönster eller byter bana, gör något mycket oväntat.

Lena Synnerholm sa...

Menar du att han vanligen uppträdde, enbart klädd i kalsingar?

Hexmaster sa...

Åtminstone när han skulle ner i den där vattenfyllda mjölkkannan, vilket väl var rätt ofta.

John Houdi sa...

Tack för att du tar upp Harry Houdini.
Förmodligen kommer han och Bob Dylan vara de artister i från vår tid som människor kommer ihåg om tusen år.

Faktum är att Houdini ibland bröt sig ur handfängsel och polisceller helt naken.

Det finns en fantastisk bok om Harry Houdini som utkom 2006 och som är skriven av William Kalush.
http://korta.nu/1e20 som jag verkligen rekommenderar.

Där får man också en annorlunda förklaring till Houdinis död som väckt uppståndelse. Författarna tror att Houdini blev mördad av de medium han avslöjade på löpande band.

Hexmaster sa...

Kerstin; tja, varför inte? Sen finns ju även begreppet "eskapism".

John; varsego. Houdinis karriär som avslöjare av medier är avgjort värd att uppmärksamma. Där finns ju lärdomar som kan komma till nytta än i våra dar minsann, med Energivågor, Osho, och Gud vet allt.

Vad gäller hans onödiga död så verkar konspirationen överflödig s.a.s. - jämför här. Inte för att jag läst på mer än så.

Vilken artist från vår tid som kommer att leva kvar längst, hmm... Kanske någon som knappt en käft känner till idag? Sånt har hänt förr.

John Houdi sa...

Ja, länken du ger är den officiella versionen och den jag tror på. Det var därför det var en sådan uppståndelse då boken publicerades.
http://www.houdi.se/blog/?p=2196

Bill Kalush är väldigt noggrann och har bra koll.Han är ju intiativtagare till Conjuring Arts http://conjuringarts.org och har tack vare detta fått tag i en hel del dokument om Houdini.
Jag visste t ex inte att Houdini var den första människan att flyga ett flygplan i Australien.

Många tror - tack vare fimnen om Houdini med Tony Curtis i huvudrollen - att han dog i sin vattentank på scen. Men detta är som sagt fel.

Jag snöade in på Houdini en hel del och äger ett par Houdini-saker. Bland annat boken Harry Houdini skrev om Robert-Houdin som är signerad av Harry Houdini.
http://www.houdi.se/blog/?p=1495

Hexmaster sa...

OK, du är avgjort insatt! Vi kan studera frågan djupare vid tillfälle.

Bra att du nämnde filmen (från 1953), det är ett utmärkt exempel på hur effektivt fel kan spridas den vägen. Såg den själv för en massa år sedan och minns fortfarande scenen du nämner. Mycket dramatiskt.