2009-06-16

Inte för navigering

Lagom till säsongen kompletterade Eniro sin karttjänst (kartor.eniro.se) med sjökort. Som det står ungefär överallt så är de inte avsedda att användas för navigering. Här kan ni se varför.


Här är vi vid Bussholmen, sydväst om Marstrand. Farleden är intill. Här har vi ett grund på 5,5 meters djup, det är alls ingen fara med skutan vi går med för tillfället ...


... Aaaa, back i maskin, låt pajsarn gå i krås, håll i er!

Därmed inte sagt att Telefonica Blues - det är ingen stuns alls i sponsrade namn - navigerade efter Eniro när de häromdagen gick på grund väster om Bussholmen (GP). Fast det var ett bra tillfälle att uppdaga en brist i systemet.

En gång i tiden lär folk på fullt allvar ha navigerat med kartorna i telefonkatalogen - på Mälaren, har jag för mig. Nuförtiden använder man GPS. Fördelarna med sådana system neutraliseras snabbt och effektivt genom att gå på autopilot med full fart.

10 kommentarer:

devadatta sa...

Ett program i vetenskapsradion för nåt år sen handlade just om de ouppdaterade sjökorten. Verkar som de aktuella måtten mest är från 1800-talet, som GPS-företag eller vilka det nu är okritiskt lagt in i sina system. Undrar om det är någon form av teknikfetishism som gör att vissa fräsiga båtåkare är helt omedvetna om principen garbage in, garbage out.

Lena Synnerholm sa...

På svenska heter det "skit in, skit ut"!

S Andersson sa...

Som i Bengt Westerbergs felprogrammerade hjärna !

Lena Synnerholm sa...

Vad ät det för fel på Bengt Westerberg, som du kom att tänka på?

Anonym sa...

Sten Andersson, socialdemokratisk politiker bla utrikesminister sa att westerberg hade en felprogramerad hjärna och det tog hus i h-lv-t-.
Sten förklarade sig med att Bengt var intelligent men hade fel ideologi.
Minns du verkligen inte den händelsen ??

Anonym sa...

Jag ser att du är 27 så du var väl inte så gammal när det hände.

Hexmaster sa...

Politiskt gnabb ... Sådant förtjänar att glömmas fort. Det är sällan svårt. ;-)

Lena Synnerholm sa...

Vilket år fällde Sten Andersson kommentaren?

Hexmaster sa...

1988 års valrörelse:
http://sv.wikiquote.org/wiki/Sten_Andersson

Lena Synnerholm sa...

Okej, jag började skolan året därpå.