2009-06-25

Nya ord sökes

[ OBS! Ikväll: Mytjägarna i P1, kl 20:50. Läs mer på faktoider.nu. ]

Ibland efterlyser språkvetare nya ord. Envar som hört eller läst ord som de tror är nya, och därmed ännu inte dokumenterats i ordlistor m.m., uppmanas att dela med sig av dem. En poäng är att ju snabbare man kommer nybildningar på spåren, desto enklare är det att avgöra hur det gått till.

Uppmaningen missuppfattas mycket ofta, på så sätt att folk skickar in drivor av nya ord som de just uppfunnit och hoppas att någon skall tycka om. Men det torde vara mycket sällsynt att sådana helt nya konstruktioner får någon nämnvärd spridning på detta sätt - jag vet inte om jag känner till något exempel. Språkvetarna är också fullkomligt ointresserade av sådana nyord. Det man vill få tips om är ord som faktiskt används.

Med nya ord avser vi ord som förekommer någorlunda ofta i texter hämtade från dagens språk. Däremot är detta inte platsen för lansering av ord som ännu inte finns i svenska texter.
- SAOL: Föreslå nya ord*

Jämför följande utläggning med några år på nacken. Där förekommer såväl ord med dokumenterad spridning som nykonstruktioner som väl helt få använde ens på den tiden; som "betårta", "fickla" eller "kravallant". Googlingar efter dem leder också till få exempel på faktiska användningar, desto oftare till listor över nya ord.

Birgitta Lindgren, Språkrådet: Några nyare ord i svenskan (2001) [PDF]


* Kan nämna att filen heter "SAOL_nominee.html". Inte för att det spelar någon roll - språkvård gäller inte filnamn.

2 kommentarer:

Tore Kullgren sa...

Mängden verbifieringar av substantiv och egennamn - googla, facebooka, twittra etc - verkar vara närmast oändlig.

Lena Synnerholm sa...

Jag har aldrig varit särskilt förtjust i "betårta". Det låter för likt "bedåra", och får därmed lite för positiv klang. Om man vill prata om personer, som slänger tårtor i ansiktet på makthavare, tycker jag att man ska kalla det att "tårta ner".