2007-08-25

Gollum, Sieg heil och Och

Tre saker jag skulle vilja kolla (ett ord som förresten inte kommer från "kontrollera" utan från "kollationera", jämföra) med en bredare allmänhet.

  • Gollum - nog tillhör han allmänbildningen? Om inte före så åtminstone i och med storfilmerna? (Jag har en lektör som undrade om detta, nämligen.)
  • Sieg heil betyder ungefär "hell seger". Det förekommer en förklaring att det betyder "säg heil" - har den någon utbredning?
  • Och så var det frågan om man kan inleda en mening med "och". Detta skall ha lärts ut som någonting förbjudet i skolor så sent som på 80-talet. På grammatisk eller stilistisk grund? Eller bara för att förekomma ungar som skriver dussintalet meningar "Och sen så ..."? (Det går naturligtvis att inleda en mening med "och". Som i 1 Mosebok, kap. 1.)

3 kommentarer:

Anonym sa...

Dert var ju länge sen du undrade detta, men jag kan ge dig mina svar nu i alla fall:

Gollum är nog allmängods för den mer belästa hälften av de under fyrtioårsåldern. Bland de som är äldre än så är det nog ganska ovanlig kunskap, och de flesta pensionärer lär inte ha en aning. I min egen bekantskapskrets (jag är 34 och läser oerhört mycket, och de flesta jag känner är likadana) vet så gott som alla vem Gollum är (och kan förmodligen citera honom).

Jag trodde definitivt att "sieg heil" betydde något i stil med "säg hell" tills någon gång i tonåren. Det gjorde nog alla jag kände också, i den mån de alls funderade på saken. Säkert tror många det fortfarande.

Och slutligen har jag hört många gånger att man inte får börja en mening med "och", vilket jag just gjorde. Vill minnas att min lågstadielärare sa det först. I högstadiet var svenskläraren något mer nyanserad och sa att det var en rekommendation, inte en regel.

Jag har aldrig brytt mig om den rekommendationen utom just i inlämnade texter under skoltiden. Ibland passar det alldeles förbaskat bra att börja en mening med "och". Och då gör jag det.

-Engan (från Skalman)

Hexmaster sa...

Ang. "länge sen jag undrade detta" -- tja, bloggar är nu en gång kronologiska till formen, vilket funkar bättre i vissa sammanhang än andra. Själv trivs jag sådär med det. :-)

Tack för kommentarerna, känns som om det är värt att driva frågorna vidare. Vad gäller Gollum så undrar jag om du inte är lite väl modern, böckerna slog igenom på 60-talet så kunskapen där var nog mer än "ganska ovanlig" (minns även 70-talets filmatisering).

Lena Synnerholm sa...

Problemet med meningar som börjar på ”och”, är väl många som håller på att lära sej skriva, använder det alldeles för ofta? Själv gör jag det ytterst sällan. Det ska inte förbjudas helt, men bör användas sparsamt.