2007-08-21

Läsarbrev: Fru Einstein

Relaterade artiklar:
Albert Einstein
Einsteins betyg

Ingela skrev om Einstein och relativitetsteorin:

Jag hörde på ett radioprogram att teorin i själva verket var hans hustrus, vilket bevisats nyligen genom läsning av brevväxling dom emellan. Vad säger ni om det? Skulle tycka att det var en trevlig sanning, när så mycket annat visat sig vara osant...

Måste bara nämna att det alltid är lika trevligt att bli ni:ad; om folk tror att det är en hel redaktion som ligger bakom faktoider.nu så är det en villfarelse jag inte vill ta ifrån dem... :-)

Ah, Mileva Marić. Jodå, hon är känd. Har läst på lite i frågan, men bestämt mig för att det nog inte är så att teorin kom, helt eller till stor del, från henne. Därför nämns hon heller inte i artikeln - vilket nog bör korrigeras, eftersom spörsmålet är såpass välkänt.

Rekapitulerar i korthet: Milevas skolresultat var ungefär lika bra som Alberts (som alltså inte var så dåliga som många tror). De läste delvis samma ämnen, och man vet att de diskuterade fysik och annat. Hon skulle kanske ha kunnat bidra mer till teorin om hon inte fått barn 1901, 1902 och 1904 - teorin presenterades 1905. Hon var säkert ett bollplank, men inte mer. Liksom Alberts gode vän Michele Besso, som man säkert vet att han diskuterade teorin med.

En del har pekat på att Albert gav Mileva pengarna från Nobelpriset. Men den uppgörelsen ingick i deras skilsmässa, Albert hade redan bespetsat sig på sin kusin Elsa Löwenthal. (F.ö. spelade det in att priset delades ut i svenska kronor, detta hände sig under den märkliga valutakrisen i Tyskland då hårdvaluta var hett eftertraktad.)

Dessutom har en del tyckt sig se förfalskningar i manuskript; där det ursprungligen skulle ha stått "Einstein-Maric" har det senare namnet fifflats bort. Efter att ha läst på ämnet i korthet ger jag inte mycket för den teorin.

Det finns de som av nationalistiska skäl velat ge henne en större roll i relativitetsteorins uppkomst än vad som faktiskt går att visa - Mileva kom från det som åtminstone idag är Serbien (som på den tiden ingick i dubbelmonarkin Österrike-Ungern). Däremot har jag aldrig sett henne tillskriven någon annan av Einsteins många briljanta (om än inte lika berömda) idéer. Vad det nu kan bero på.

Inga kommentarer: