2007-08-31

Läsarbrev: Maria Magdalena 1 m.m.

Faktoider: Maria Magdalena, Da Vinci-koden

Anna skrev:

...Och eftersom du verkar ha intresse för det här och ha forskat runt lite så kan jag fråga vidare :)

Fråga på du, jag är ingen expert, däremot intresserad av alla mer eller mindre ogrundade uppfattningar som folk har för sig.

Men så du anser att det inte finns nån möjlighet att den "kvinnliga" lärjungen på bilden kan vara kvinna eller för den delen Maria Magdalena?

I så fall får en av de ordinarie apostlarna plockas bort, en frihet som Leonardo knappast tog sig.

Du tror inte det finns nåt belägg alls för det Dan Brown påstår i Da Vinci Koden? Ang att Jesus skulle varit gift med Maria Magdalena och att hon sedan födde ett barn som hon döpte till Sara?

Den källa vi har om Jesu liv och leverne är Nya testamentet. Där står inget om att han skulle haft ett familjeliv.

Där står visserligen heller inget om att han var ungkarl innan han inledde sig missionsgärning; enligt traditionen var han då 30 år. Men eftersom Maria Magdalena kommer in i berättelsen först efteråt så kan han åtminstone inte ha haft nåt ihop med henne innan dess.

Att barnet skulle hetat Sara har jag inte sett förrän nu. Varifrån kommer den uppgiften?

Det finns dock många fler "evangelier" än de som kommit med i bibeln, en del är uppenbara falsarier, andra med mer osäker status. Ett sådant är Thomasevangeliet, där antyds ett förhållande, och jag vill minnas nåt om att Jesus pussar Maria på munnen också. Å andra sidan upptäcktes detta först 1945 (Nag Hammadi)... Jag har tyvärr inte haft möjlighet att studera den så ingående som jag skulle vilja, eller tagit del i debatten om hurpass trovärdig den är, men ett hett tips är att leta reda på den och ta en titt.

http://www.thethomasgospel.com/

Det avgjort fånigaste påståendet (tycker jag) är att Maria skulle ha begett sig till södra Frankrike; det, menar jag, är en ren skröna, påhittad av folk i södra Frankrike, av lokalpatriotiska eller näringspolitiska skäl. Ungefär som att aposteln Jakobs grav skulle befinna sig i norra Spanien.

Jag har inte spanat runt så mycke men jag ska, men däremot finner jag det väldigt troligt. Om inte med Maria Magdalen så med någon annan kvinna, han var ju en man i sina bästa år det skulle ansetts lite onaturligt om han inte gift sig och skaffat barn.


Det står inget om att apostlarna skulle haft familjer, eller Paulus eller Johannes döparen. Även om profeter i judisk tradition ofta var ogifta så är det väl osannolikt att samtliga uppräknade, många med ett vanligt liv innan de gick in för det religiösa (som fiskaren Simon Petrus t.ex.) skulle vart ungkarlar, men deras fruar och barn har åtminstone inte nämnts, så allt man kan göra är att gissa; och det är en stor skillnad på att gissa och att veta. Varför just Maria Magdalena skulle vart Jesus utvalda beror dels på hennes rykte som prostituerad, vilket helt klart är fullständigt ogrundat, men även på att hon var med vid Golgata, vilket är dokumenterat i NT, samt att hon var den förste Jesus talade med efter återuppståndelsen. Det kan man väl se som mycket diskreta antydningar; men hårdare fakta än så finns inte, åtminstone inte i de vanliga testamenten.

Den ärligaste uppfattning jag under dessa förutsättningar kan komma till är att den Jesus som är oss beskriven förmodligen, men inte säkerligen, var ungkarl. Den som absolut vill ha säkrare besked än så rekommenderas att ägna sig åt något annat än religion.

Men: Hur man betraktar Jesu avkomma beror helt på hur man betraktar Jesus. Den som ser Jesus som ännu en ledare för ännu en judisk sekt (om man ens tror på hans existens till att börja med) ser naturligtvis inget konstigt alls i att denne skulle skaffat barn. Den som ser Jesus som Guds son har, givetvis, en fundamentalt annorlunda syn på saken, eftersom den i förlängningen skulle innebära att folk med gudomligt DNA i princip skulle kunna vandra omkring bland oss den dag som är idag.

2 kommentarer:

man with desire sa...

I Bibeln är ett tydligt bevis på att Jesus inte var gift med Maria Magdalena. Ny sensationell fragment av papyrus som innehåller orden hustru Jesus är inte biblisk text, men gnostiskt falsk evangelium; http://koti.phnet.fi/petripaavola/marymagdalene.html

Lena Synnerholm sa...

Jesus kan mycket väl ha varit gift. Fast det är ingenting som säger, att det var just med Maria Magdalena. Det är förmodligen en efterhandskonstruktion.